Ezért dőlt volna össze az európai autóipar a jobboldal nélkül

Brüsszelben Euro 7 néven kell hivatkozni arra a rendelettervezetre, amelynek célja, hogy új szabályokat és normákat határozzon meg a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozóan. Ez önmagában jól hangzik, de olyan léptékben kívánták csökkenteni a kibocsátásra vonatkozó szabályokat, ami teljesen tönkretette az európai autóipart. Mindez sikerült is volna, ha az Európai Parlamentben egy jobboldali összefogás nem tompítja a baloldal törekvéseit. Többek között erről is kérdeztük Tóth Edinát, a Fidesz uniós parlamenti képviselőjét.

2023. 11. 13. 5:10
Tóth Edina európai parlamenti képviselő az Európai Parlament strasbourgi székhelyén. (fidesz)
Fotó: vadocz david
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen szerepet tölt be Európa gazdaságában az autóipar?

– Az autóipar kulcsfontosságú szereplő Európa gazdaságában, hiszen az ágazat az uniós GDP hét százalékát adja. Ezenkívül az autóipar nem csupán a gyártásra, hanem a kutatás-fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet. 

A vállalatok aktívan részt vesznek az innovációban és a technológia fejlesztésében, ami hozzájárul az országok versenyképességének növeléséhez a nemzetközi piacokon.

 Az autóipar Magyarországon is különösen fontos gazdasági ágazat, amely jelentős munkahelyeket teremt és hozzájárul az exportbevételek növeléséhez. A szektor emellett hazánkban például 180 ezer embert foglalkoztat, beleértve a közvetlenül az autógyártási folyamatokban részt vevő munkavállalókat és a beszállítói lánc résztvevőit is.

– Konkrétan az Euro 7 rendelet sikeres tompítása mit jelent majd az európaiak mindennapjaiban?

– Az Európai Bizottság, az európai baloldallal együtt a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának olyan mértékű csökkentésre tett javaslatot, amely teljes mértékben tönkretette volna az autóipart, azonban jobboldali összefogással sikerült olyan szöveget elfogadni, amellyel ez elkerülhető. 

A tervezett új szabványok miatt a hagyományos belső égésű autók technikáját szinte lehetetlen lett volna költséghatékonyan fejleszteni, a polgárok újabb árnövekedéssel szembesültek volna.

A javasolt határértékekkel és határidőkkel az autógyárak nem tudtak volna költséghatékonyan fejleszteni, ehelyett azonban gyárakat kellett volna bezárni, munkahelyek ezrei kerültek volna veszélybe. A rendelet tompítása révén ezeket a negatív hatásokat sikerült most elkerülni.

– Általános jelenség az, hogy a jobboldalnak kell a realitások földjére ráncigálni a baloldal zabolázatlan törekvéseit?

– A brüsszeli és baloldali irracionális elképzelések, valamint a túlzott szabályozások általánossá váltak, s egyre inkább veszélyeztetik a versenyképességünket és a gazdasági növekedést. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Brüsszel klímaváltozáshoz kapcsolódó intézkedései is számos kockázatot hordoznak magukban. A jobboldal hozzáállása, amely a realitásokat veszi figyelembe, ezért alapvető fontosságú. A konzervatív klímapolitika kulcsszerepet játszik a munkahelyteremtésben. Az iparágak védelme és a versenyképesség megőrzése nem csupán gazdasági érdek, hanem a nemzetbiztonságunk és energiabiztonságunk szempontjából is lényeges.
– A globalista jellegénél fogva inkább a baloldal erősségeként tartják számon a nemzetközi összefogásra való képességet. Milyen stratégiát folytat az európai jobboldal a közelgő választásokon?

– A közelgő választások kapcsán a környezetvédelem és klímapolitikák terén elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy egyensúlyt találjunk a fenntarthatóság, az ipar és a gazdák védelme között. A jobboldali európai politikai pártok képviselőinek csoportjaival nem fogjuk hagyni, hogy a baloldali és zöld ideológiák megakadályozzanak bennünket abban, hogy hatékonyan dolgozzunk a klímavédelem érdekében. 

Erre az Euro 7 rendelet mellett jó példa az EP átgondolatlan javaslatai a természet helyreállítási rendeletről, mely ellen a Fidesz európai parlamenti delegációja hatékonyan tudott fellépni a júliusi plenáris szavazáskor: irányításommal összeállt egy egységes európai nagy jobboldal, amire nem volt még példa az Európai Parlament történetében.

 A semmibe vezető európai parlamenti javaslatok helyett az EU és tagállamai közötti folyamatos párbeszéd és együttműködés, valamint a tagállamokra szabott iránymutatás lehet a kulcs, hiszen ezek mind egyaránt fontosak ahhoz, hogy az európai gazdaság és a mezőgazdaság hosszabb időtávon is ellenálló maradhasson, a zöld átmenet során pedig mindenki megőrizhesse versenyképességét.

– A magyar jobboldal több éve töretlenül kerül ki győztesként a hazai és az EP-választásokból. Jellemző, hogy a hasonlóan gondolkozók érdeklődnek a siker kulcsa iránt Brüsszelben?

– A baloldali média és az európai balliberális pártok az elmúlt években rendre kárörvendő módon azt állították, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzat politikája „teljesen elszigetelte Magyarországot”. Narratívaépítésük azonban kudarcba fulladt, hiszen 

nemcsak, hogy nyoma sincs az elszigeteltségnek, hanem egyenesen Magyarország vált példamutatóvá egy sor kérdésben, például a migráció, a családtámogatások vagy a klímapolitikák terén. Emellett az is egyre gyakoribbá vált, hogy a nyugati világ meghatározó konzervatív gondolkodói hazánkat dicsérték. Számos országot megihlette már például a rezsicsökkentés rendszere: egyre több nyugat-európai tagállam dönt úgy, hogy szabályozott áram- és gázárakat vezet be a lakosság terheinek csökkentése érdekében. A magyar modell tehát irigyelt politikai teljesítménynek számít.

 Egyre nehezebb letagadni a tényt számukra, hogy a jobboldali vezetésű Magyarország a méreténél jóval jelentősebb vonzerővel rendelkezik. Mivel nem csak saját érdekérvényesítése szempontjából tudja előnyére fordítani jellemzőit, ezért nemzetközi szinten is egyre inkább példaértékűvé válik hazánk teljesítménye. Brüsszelben is látják ezt, érzik, hogy megbomlik az eddigi egyetlen irány rendszere, s hogy van egy másik út, ami sikeres. Az Euro 7 plenáris szavazásának példája is jól mutatja, hogy ha a jobboldal összefog, akkor igenis elérhető a siker. Ha együttműködünk és felelősen cselekszünk, képesek vagyunk olyan jövőt építeni, amelyben fenntartható iparágak mellett is megőrizhetjük bolygónk egészségét. Ideológiai harcok helyett valódi cselekvésre van szükség!

Borítókép: Tóth Edina európai parlamenti képviselő az Európai Parlament strasbourgi székhelyén (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.