Ezrek vonultak utcára a nők elleni erőszak ellen demonstrálva + videó

Itáliában minden harmadik nap életét veszíti egy lány vagy egy asszony.

2023. 11. 25. 16:19
Italy marks International Day for the Elimination of Violence Against Women
epa10994115 People take part in a march, under the slogan 'Patriarchy kills', on the occasion of the International Day for the Elimination of Violence Against Women, in Milan, Italy, 25 November 2023. Italy on 25 November marks the International Day for the Elimination of Violence Against Women amid the backdrop of ongoing public anger and dismay over the murder of 22-year-old Giulia Cecchettin by her ex boyfriend Filippo Turetta on 11 November, the latest of a long string of femicides and other acts of gender-based violence in the country. EPA/MOURAD BALTI TOUATI Fotó: MOURAD BALTI TOUATI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek vonultak utcára Olaszországban november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. Itáliában minden harmadik nap életét veszíti egy lány vagy egy asszony. Döbbenetes, hogy még mindig milyen sok nő válik erőszak áldozatává vagy él erőszak árnyakában attól rettegve, hogy a helyzet súlyosabb lesz, ha rendőrséghez fordul. 

A statisztikák szerint Itáliában 12,5 millió nő erőszak áldozata és csak 5 százalékuknak van bátorsága, hogy feljelentse a bántalmazóját. 

Tömegek mozdulnak meg országszerte a hétvégén, hogy felhívják a figyelmet, véget kell vetni a nők eltiprásának, meggyalázásának, meggyilkolásának.

Italy marks International Day for the Elimination of Violence Against Women
Fotó: Ciro Fusco/EPA

 

Számos nagyvárosban vonultak az utcára az elkeseredett nők, akik úgy érzik, nem kapják meg partnerüktől vagy a férfitársadalomtól a megfelelő tiszteletet. Rómában több tízezren jelentek meg a délutáni órákban a Circus Maximuson, hogy felemeljék hangjukat a nőgyilkosságok ellen és azok védelmében, akik kénytelenek az agressziót eltűrni. 

A statisztikák szerint az év eleje óta 107 nő lett gyilkosság áldozata, 61 esetben férfi partnere vagy volt partnere végzett vele, 43 esetben hozzátartozó követte el a bűncselekményt. Egy nőt az ismerőse gyilkolt meg, egy másikat pedig egy ismeretlen személy.

Az idei megmozdulásokat még elkeseredettebb hangulat jellemzi, mint a korábbi években megrendezetteket. Az egész országot sokkos állapotban tartja a 22 éves Giulia Cecchettin brutális meggyilkolása, akivel két hete több késszúrással végzett a volt barátja, aki ezt követően Németországba menekült. 

Vörös fénnyel világították meg a római Palazzo Chigi elnöki palota homlokzata a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. 

A kormány kezdeményezésére tartott megemlékezésen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és számos közismert olasz sportoló gyűlt össze a világnap előestéjén az elnöki palota előtti Colonna téren. Olaszország első női miniszterelnöke beszédében kiemelte: 

Senki sem foszthatja meg a nőket szabadságuktól, senki sem birtokolhatja őket.

„A nők elleni erőszak egy kudarcra ítélt társadalom jele, amely képtelen a nők és a férfiak közötti egyenrangú kapcsolat megteremtésére” – írta Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a világnapra kiadott rövid üzenetében. Hozzátette: elhamarkodott szociálpszichológiai elemzések nem adhatnak magyarázatot arra, mi az oka, hogy minden erőfeszítés ellenére továbbra is terjed a társadalomban a nők elleni erőszak. A különböző intézmények, civil szervezetek, a termelői szektor, az iskolák, a kultúra világának összefogása szükséges a fájdalmas jelenség visszaszorításához – hangsúlyozta a köztársasági elnök. 

Borítókép: Résztvevők a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából tartott felvonuláson Milánóban 2023. november 25-én. (Fotó: EPA/Mourad Balti Touati)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.