Amerikának jobban megéri folytatni a háborút, mint abbahagyni az amerikai intézet szerint

Ukrajna folyamatos nyugati katonai támogatása sokkal olcsóbb az Egyesült Államok számára, mint hagyni, hogy Ukrajna veszítsen.

2023. 12. 16. 5:50
null
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Institute for the Study of War (ISW) arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok „sokkal nagyobb árat” fizethet, mint azt a legtöbben elképzelik, ha hagyja, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában. Az amerikai szervezet hosszas értékelést adott ki arról, hogy Vlagyimir Putyin erőinek győzelme mit jelenthet az Egyesült Államok és általában a Nyugat számára.

Az ISW szerint ha Oroszország győzni tudna, az azt eredményezné, hogy az USA-nak szárazföldi erőinek jelentős részét és nagyszámú lopakodó repülőgépet kellene Kelet-Európába telepítenie.

Az intézet szerint ez a döntés valószínűleg oda vezetne, hogy Washingtonnak döntenie kellene az európai NATO-szövetségesek és Tajvan védelme között.

Az egész vállalkozás egy vagyonba kerülne, és a költségek addig fennállnának, amíg az orosz fenyegetés fennáll – potenciálisan a végtelenségig 

– állítja az ISW.

Hozzáteszik: 

Ukrajna folyamatos nyugati katonai támogatása annak érdekében, hogy a vonalak ott maradjanak, ahol vannak, sokkal előnyösebb és olcsóbb az Egyesült Államok számára, mint hagyni, hogy Ukrajna veszítsen. 

Mint írják, befagyasztani a konfliktust rosszabb, mint továbbra is segíteni Ukrajnát a harcban – ez egyszerűen időt és teret adna Oroszországnak, hogy felkészüljön egy újabb háborúra, hogy meghódítsa Ukrajnát és szembeszálljon a NATO-val.

Vagyis az amerikai kutatóintézet szerint Amerikának sokkal jobban megéri a háború folytatása, mint az esetleges tűzszünet – hiába a rengeteg halott és a hatalmas pusztítás. 

Ugyanakkor hozzáteszik, „a legjobb az lenne, ha Ukrajnát támogatnánk a győzelemhez, majd segítenénk az újjáépítésben, és ezzel az európai kontinens legnagyobb és legharcképesebb baráti hadserege a NATO védelmének élére állna, függetlenül attól, hogy Ukrajna végül csatlakozik-e a szövetséghez vagy sem.”

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államoknak miért érdeke a háború folytatása, nemrég Antony Blinken külügyminiszter is elszólta magát. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Antony Blinken egy beszédében Ukrajna további támogatása mellett érvelve kiemelkedő sikernek nevezte Ukrajna helyzetét a háborúban, majd – kimondottan az amerikai közönséghez intézve szavait – hozzátette, hogy 

az Ukrajnának szánt pénzek kilencven százaléka az amerikai cégekhez kerül, az amerikai gazdaságot pörgeti.

Az Egyesült Államokban azonban nem mindenki látja úgy, hogy Ukrajna feltétlen támogatása amerikai érdek. „Nagyon jól ismerem Zelenszkijt, nagyon jól, még jobban ismerem Putyint. Jó, nagyon jó kapcsolatom volt mindkettejükkel. Azt mondanám Zelenszkijnek: elég volt. Alkut kell kötnöd. Azt mondanám Putyinnak: ha nem kötsz alkut, rengeteg mindent adunk nekik. Többet fogunk adni nekik, mint amijük valaha volt, ha kell. Egy nap, egy nap alatt összehoznám az alkut” – mondta idén júliusban Donald Trump, a jövő évi elnökválasztás legnagyobb esélyese.
 

Borítókép: Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: 
MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.