Az amerikai lap tudni véli, ki ölette meg Jevgenyij Prigozsint

Máig nem lehetünk biztosak abban, hogy pontosan mi történt Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner magánhadsereg alapítójával és egykori vezérével, akinek csapata az orosz–ukrán háborúban emberfeletti módon teljesítette Vlagyimir Putyin orosz elnök célkitűzéseit. A Wagner vezérének azonban egy idő után megromlott a kapcsolata Putyinnal, majd egy nap a zsoldosvezér a mintegy huszonötezer fős csapatával Moszkva ellen indult, végül az utolsó pillanatban fordult vissza a konvoj. Néhány héttel később rejtélyes körülmények között lezuhant a repülőgépe, és a hivatalos álláspont szerint életét vesztette. A Wall Street Journal amerikai lap most egyéb forrásokra hivatkozva egy teljesen új teóriával állt elő a halálát illetően.

2023. 12. 25. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus végén egy moszkvai repülőtér aszfaltján Jevgenyij Prigozsin várta a magángépén, hogy befejeződjön a biztonsági ellenőrzés, mielőtt felszállhatott volna. A Wagner zsoldoshadsereg főnökének repülőgépe kilenc emberrel a fedélzetén hazafelé tartott Szentpétervárra, néhány héttel azt követően, hogy fellázadt Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és a Wagner konvojban megindult Moszkva felé „igazságot szolgáltatni”.

A repülő körülbelül fél órája lehetett a levegőben, amikor vélhetően egy, a gép szárny alá rejtett bomba felrobbant, a repülő pedig lezuhant. Nem sokkal később azonosították  Prigozsin holttestét – igaz, gyakran használt hasonmásokat a zsoldosvezér, ezért sokan még akkor sem hitték el a halálhírét.

Új elmélet született Prigozsin haláláról

A zsoldosvezér meggyilkolását két hónapig tervezték, és Vlagyimir Putyin orosz elnök legrégebbi szövetségese és bizalmasa, egy Nyikolaj Patrusev nevű volt kém hagyta jóvá – állítják nyugati hírszerzési tisztviselők és egy volt orosz hírszerző tiszt, akiket a Wall Street Journal amerikai lap idézett.

A lap forrásai szerint Patrusev már régóta figyelmeztette Putyint, hogy túl nagy politikai és katonai befolyást biztosít Prigozsinnak azzal, hogy Moszkva a Wagner zsoldoscsoportra támaszkodott az orosz–ukrán háborúban, ami veszélyeztette a Kremlt.

Több tízezer katonával és jövedelmező afrikai arany-, fa- és gyémántüzletekkel Prigozsin több milliárd dolláros birodalmat irányított a tengerentúlon. De Oroszországban és az ukrajnai harctéren a fegyverek és az ellátmányok miatt a hadsereg vezetőivel folytatott nyilvános konfrontációi ütközőpályára állították a Kremllel.

Amikor ez június végén nyílt lázadásba torkollott az orosz katonai parancsnokok ellen – és Wagner huszonötezer harcosának és tankjának egy része fegyveresen vonult Moszkva felé –, Patrusev közbelépett, hogy elhárítsa Putyin több mint két évtizedes uralmának eddigi legnagyobb kihívását. Egyúttal lehetőséget látott arra is, hogy végleg eltüntesse Prigozsint – írja a Wall Street Journal. 

A Kreml azonnal hazugságnak nevezte az amerikai lap értesüléseit.

Emlékezetes, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az első között kardoskodott amellett, hogy Vlagyimir Putyin áll Jevgenyij Prigozsin halála mögött. 

A tény, hogy Putyin megölette Prigozsint – legalábbis mindnyájan ezzel az információval rendelkezünk, és semmi mással – az észszerű hozzáállásáról tanúskodik, de arról is, hogy gyenge

– jelentette ki Zelenszkij.

Vlagyimir Putyin soha nem tűrte az árulást, ezt egy korábbi interjúban is leszögezte. Elmondta, hogy tudja, hogyan kell megbocsátani, kivéve egyetlen dolgot: az árulást.

Prigozsin rejtélyes lázadása

– Meg kell állítani az ország katonai vezetését! – figyelmeztetett Jevgenyij Prigozsin közvetlenül azelőtt, hogy csapataival megindult Moszkva felé. Prigozsin hónapokon keresztül több alkalommal is élesen bírálta a Telegram-csatornáján Vlagyimir Putyint és az orosz vezérkart, amiért nem biztosítottak számukra elegendő lőszert és fegyvert, de elvárták, hogy tartsák a vonalakat az orosz–ukrán háborúban. Egy üzenetében arról beszélt, hogy az elnöki adminisztrációt, a kormányt nem érintik a követelései, de megbünteti azokat, akik tönkretették sok tízezer katona életét és visszaállítja az igazságosságot.

A megromlott kapcsolat több tényezőből állt össze. Az egyik, hogy a Wagner-csoport katonái a reguláris erőknél sokkal magasabb fizetéseket kaptak, illetve rengeteg embert hoztak ki a börtönből, akik a fronton tölthették le a büntetésük egy részét, majd pedig szabad emberként távozhattak. A legutolsó adatok szerint 32 ezer ember szabadult ki így a rácsok mögül, a magánhadsereg elhunytjainak pedig több mint fele börtönviselt személy volt. A Wagner-csoport és annak vezetője elégedetlen volt azzal, ahogy az orosz hadsereg bánik velük. 

Az oroszok ugyanis bejelentették, hogy körülbelül negyven katonai alakulat van, amelyik az orosz hadsereggel harcolt, de nem a haderő része. Július 1-jéig pedig ezeknek az alakulatoknak alá kellett írniuk egy szerződést, hogy elfogadják az orosz hadsereg vezetését. Egyedül a Wagner-csoport nem volt hajlandó erre.

A Wagner katonai konvoja az Azovi-tenger közelében lévő Rosztov-na-Dona nevű településről indult meg az orosz főváros felé. A legrövidebb út az M4-es autópályán vezet, a Google adatai szerint egy autó ideális körülmények között valamivel több mint 12 óra alatt teszi meg a csaknem 1100 kilométeres távolságot. A Wagner katonái több várost is bevettek az útjuk során.

Prigozsin végül Moszkva előtt néhány száz kilométerrel hirtelen megállt és visszafordult, a világ összes politikai szakértője pedig hevesen vakarni kezdte a fejét, hogy mi miért történik.

 

Ekkor születhetett meg Prigozsin fejében az ötlet?

Sokan úgy vélték, hogy a Wagner-csoportnak sikerült egy viszonylag magas fokú autonómiát elérnie, Prigozsinnak pedig politikai ambíciói vannak. Egész egyszerűen foghatná a magánhadseregét, hátat fordíthatnának, Moszkvának vonulhatnának és megragadhatná a hatalmat − vázolt fel egy elméletet Szemjon Pegov − ismertebb nevén Wargonzo – orosz katonai blogger még áprilisban a Jevgenyij Prigozsinnal készített interjúja alkalmával. Pegov teóriája szerint az orosz katonai vezetés azért nem adta meg a zsoldoshadsereg által folyamatosan kért lőszerutánpótlást, mert attól tartottak, Moszkva ellen fordulhat.

Hogy bevonulhatunk Moszkvába?!

− kérdezett vissza meglepődötten Prigozsin. Hozzátette: érdekes gondolat, azonban ez még nem jutott eszükbe. 

 

Alternatív verziók tucatjai láttak napvilágot Prigozsin haláláról

Egy orosz politikai elemző, Valerij Szolojev szerint a Wagner-vezér életben van, és a venezuelai Margarita szigeten húzta meg magát. Hozzátette, hogy Prigozsint értesítették a rá leselkedő veszélyekre, ezért nem ő, hanem dublőre utazott az augusztus 23-án az orosz Tveri terület felett lezuhant gépen. Mi tagadás, a Wagner vezére valóban tudhatott arról, hogy veszélyben van az élete az árulása és lázadása után – hiába egyezett meg Putyinnal, aki úgy döntött, hogy nem vonja felelősségre a Wagnert.

A Sputnik Belorus értesülései szerint a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka tudott arról, hogy merénylet készül a Wagner-csoport vezetője ellen, erre pedig figyelmeztette is a zsoldosvezért. Nem sokkal ezután megkérdezte Prigozsint, hogy az információ eljutott-e hozzá, aki pedig megerősítette őt abban, hogy Putyin figyelmeztette az őt készülő akciókra.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin soha nem kért és soha nem kapott biztonsági garanciákat – mondta el Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Sputnik Belorusnak.

Prigozsin halálát már több orosz hatóság is megerősítette, amikor elkezdtek terjedni a Szolojevéhoz hasonló teóriák. Utóbbiakat erősítette, hogy az incidens körüli napokban felkerült egy korábban nem látott videófelvétel a zsoldosvezérről a különböző közösségi oldalakra. Ebben arról beszél, hogy Afrikában van, augusztus második felében, és jól van.

Azoknak, akik a likvidálásomról, magánéletemről és a vagyonomról beszélnek, üzenem, hogy minden rendben van

– fogalmazott az említett videóban Prigozsin. A felvételt ugyanakkor minden bizonnyal éppen a halála előtti hétvégén, augusztus 19–20-án készíthették. 

A találgatások folytatódtak Prigozsin augusztus 29-i temetésén is. A The Sun brit napilap szerint a ceremónián nem a zsoldosvezér felesége, hanem egyik dublőre, Leonid Krasavin hitvese vett részt, Irina Krasavina alakította a gyászoló özvegy szerepét. A lap cikke alapján Prigozsin sírjára a következő, szintén gyanúra okot adó verset írták:

Hogyan lépjem át a küszöböt? Nem értem, nem döntök. A fiam vagy Isten vagy? Élve vagy halva.

A költő, Joszif Brodszkij és Prigozsin élete közötti hasonlóság is érdekes: mindkettejüket száműzték, miután szembekerültek az orosz vezetéssel. 

Ezermilliárd rubelt hagyott hátra Prigozsin

Akár él, akár meghalt, a vagyonáról mindenképpen le kellett mondania a Wagner-vezérnek. Sokak szerint azonban az örökösödési eljárás nem lesz egyszerű, hiszen a vagyonelosztást várhatóan perek fogják kísérni.

Prigozsin ugyanis vagyona legnagyobb részét, fiára Pávelre hagyta, míg lányainak, Polinának és Veronikának szinte alig maradt valami – legalábbis a bennfentes orosz sajtó szerint.

A Bloknot.ru nevű orosz weboldal például komoly háttéranyagban próbál meg annak utánajárni, hogy mit is hagyott maga után a Wagner-vezér. Úgy vélik, hogy Prigozsint nem a rossz szándék vezérelte, amikor öröksége nagy részéből vélhetően kihagyta a lányait, hanem egyszerűen nem gondolt az örökösödési eljárásra. 

Akinek magánhadserege van, az sokszor nem fél semmitől, pedig sokkal több ellensége van, mint bárki másnak a világon. Prigozsin vagyona szerteágazó volt, élete folyamán azonban mégsem törődött azzal, hogyan fogják majd a halála után felosztani azt.

Az egykori Wagner-vezér tehát amellett, hogy éttermei voltak, és ő volt az orosz hadsereg, valamint a Konkord iskola élelmiszer-beszállítója is évtizedeken keresztül, ingatlanbiznisszel is foglalkozott. A város Zolnoj utcájában, egy hatalmas üzleti negyed, valamint a Wagner magánhadsereg grandiózus irodaháza is az ő tulajdonában állt.

Prigozsinnak Szentpéterváron az Egyetem rakparton is voltak palotái, amelyek a történelmi múltjuk miatt felbecsülhetetlen értékűek, hiszen azokat Domenico Trezzini építette még a XVIII. században.

Az orosz sajtó szerint mindezek mellett számos elit hotelnek is a gazdája volt Prigozsin, de hozzá kötik azt a luxus lakóövezetet is, amit csak az Észak Versailles-ának neveznek, és ahol 45 kastély található.

Emellett, a Szentpétervár belvárosában található River Palace Hotel is vele hozzák össze. És mindez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos hasonló luxusingatlana és jól jövedelmező vállalkozása volt még a Finn-öbölben, Moszkva központjában, a krasznodari régióban és máshol.

Becslések szerint Jevgenyij Prigozsin vagyona meghaladta az ezermilliárd rubelt, vagyis a csaknem négyezermilliárd forintot.

Borítókép: Borítókép: Virágok a légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának bekeretezett fotója mellett  a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében létesített rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 28-án (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.