Vasárnap fontos választás lesz a szomszédban + videó

Szerbiában december 17-én előre hozott köztársasági és tartományi parlamenti választást is tartanak.

2023. 12. 13. 17:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási kampány finisébe érkeztek a pártok Szerbiában. A balkáni országban december 17-én tartanak előre hozott voksolást. A szavazópolgárok a 250 fős köztársasági parlament, valamint a 120 fős vajdasági képviselőház képviselőiről döntenek december 17-én.

A szerbeknél a pártok és a koalíciók a kampány utolsó heteiben is igyekeznek támogatást szerezni a választói gyűléseken, az emberekkel való közvetlen találkozókon, a városokat és a településeket ellepték a plakátok és a politikai reklámok.

A voksolás legnagyobb esélyese a most is hatalmon lévő Szerb Haladó Párt, amely választási listát az államelnök is segíti. Az 1-es sorszámmal indul az Alekszandar Vucsics - Szerbia nem állhat meg lista. A listavezető Milos Vucsevics, a Szerb Haladó Párt elnöke, jelenlegi miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter. A haladók folytatnák jelenlegi politikájukat, amely a béke és stabilitás eszméje köré összpontosul. Fontos számukra, hogy Szerbia önálló, független politikát folytasson, nem ismerik el Koszovó függetlenségét és hangsúlyozzák Szerbia területi egységét. A kampány során ezen álláspontjukat nagygyűléseken is ismertették.

A haladó többség alkotta szerb kormány eddig sem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezt az álláspontját a jövőben is folytatni kívánja.

Kettes számmal az Ivica Dacsics – Szerbia miniszterelnöke nevű lista indul, amelynek gerincét a Szerbiai Szocialista Párt alkotja. 

A programjuk alapját a nemzeti és az állami érdekek megvédése alkotja, emellett kiállnak a szociális igazságosság elvei mellett. Utóbbit tükrözi például az is, hogy ingyenessé tennék az oktatást a szerbiai iskolákban.

Ők is határozottan elutasítják az Oroszország elleni szankciókat és Koszovó függetlenségi törekvéseit is. A szocialisták 2012 óta kormányoznak együtt a Szerb Haladó Párttal, annak biztos koalíciós partnerének tekinthetők. Ez minden bizonnyal az idei választásokat követően sem fog változni. Mint azt Ivica Dacsics is kiemelte, ami jól működik, azon nem kell változtatni.

A közvélemény-kutatási adatok alapján az ellenzék legjelentősebb ereje a Szerbia az erőszak ellen lista. A csoportosulás azután jött létre, hogy több vérengzés is volt májusban Szerbiában. 

A tömeggyilkosságokat követően tüntetéseket szerveztek Szerbia-szerte. A lista legfőbb célja, hogy megbuktassa Alekszandar Vucsics hatalmát a balkáni országban.

A koalíció meglehetősen színes, tizenkét párt és mozgalom alkotja. A listavezetőjük Radomir Lazovics, a Zöld-baloldali Front társelnöke. Az ellenzéki erő leginkább a korrupció és a bűnözés térnyerésével elégedetlen.

A vasárnapi választások a vajdasági magyarság számára is kiemelt jelentőséggel bírnak. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) lesz az egyetlen magyar lista, amely elindul a köztársasági parlamenti voksoláson. A VMSZ listája a hatos sorszámmal lesz megtalálható a szavazólapon. A magyar párt kampányát az eredmények bemutatására és konkrét programjának ismertetésére helyezi. A listavezető Pásztor Bálint, a párt megbízott elnöke, a párt nemrég elhunyt elnökének, Pásztor Istvánnak a fia.

A VMSZ kampányát a magyar kormány több tagja is segítette. Szerdán például Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes látogatott a Vajdaságba. Ezzel kapcsolatban Pásztor Bálint a hivatalos Facebook-oldalán azt írta: 

Összefogásra buzdítja közösségünket a döntő fontosságú vasárnapi választásokon Semjén Zsolt, aki Vajdaságba látogatott a meghívásomra, és Magyarország Kormányának üzenetét adta át.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig vajdasági látogatása alkalmával úgy fogalmazott, a legfontosabb, mint minden választáson, hogy azok, akik magyarok és magyarként szeretnének élni és megmaradni Vajdaságban, Délvidéken, azok menjenek el, és szavazzanak a VMSZ jelöltjeire. 

Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az érdekképviselet hiánya súlyos következményekkel járna a magyar közösségre nézve. Kizárólag a VMSZ tudja a szerbiai politikai porondon a magyarság számára fontos ügyeket képviselni. Senki más ezt helyettünk nem tette meg eddig sem, és nem tenné a jövőben sem.

A szerbiai választáson több jobboldali szerb lista is indul. Ezek leginkább azzal kampányolnak, hogy Szerbia hagyjon fel az európai uniós útjával, s inkább forduljon a BRICS felé. Azt mondják, az EU-nak van alternatívája, és ez a BRICS.

A választások előtti legfrissebb közvélemény-kutatások egyébként a Szerb Haladó Párt győzelmét jelzik. Az Új Szerb Politikai Gondolat című folyóirat által november végén és december elején végzett felmérés szerint a haladók a szavazatok 39,8 százalékára számíthatnak, második helyen pedig az Európa-barát koalíció, a Szerbia az erőszak ellen áll a megkérdezettek 25,6 százalékának támogatásával. A Szerbiai Szocialista Párt 8,9 százalékot kaphat, míg a parlamentbe bejut a kutatások szerint két szélsőjobboldali formáció, a Nemzeti Gyülekezés, illetve a Remény koalíció. Mindkét csoportosulás hat százalék körüli eredményre számíthat, ezzel pedig megugorják a háromszázalékos választási küszöböt, amely a kisebbségi pártokra nem vonatkozik. 

Rájuk a természetes választási küszöb van érvényben, azaz annyi képviselőjük lesz a belgrádi törvényhozásban, ahányszor több szavazatot gyűjtenek be az egy képviselői helyhez szükséges szavazatszámnál.

A voksolást december 17-én, vasárnap tartják Szerbiában. Szavazni reggel 7 és este 8 között tudnak a szerb állampolgárok.

Borítókép: Szerbiai Parlament épülete (Fotó: Pixabay, Djordjeuuu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.