Európa bordélyháza lett Németország a prostitúció miatt?

Németországot sokan Európa bordélyházaként emlegetik a liberális törvények miatt, de a kényszerprostitúció is itt az egyik legelterjedtebb. A kelet-európai, afrikai vagy balkáni nőket verik, éheztetik, minden nap dolgoztatják – még akkor is, ha terhesek vagy menstruálnak. Vannak olyan városok Németországban, ahol amatőr bábák végzik el naponta az abortuszt. – Mi vagyunk az az ország Európában, ahol a legelterjedtebb a prostitúció – mondta Wolfgang Fink, a baden-württembergi bűnügyi hivatal munkatársa.

2024. 01. 05. 4:50
Red-light district in Frankfurt am Main
Red-light district in Frankfurt am Main A prostitute waits for customers in her room ata brothel in Frankfurt am Main, Germany, 12 July 2017. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Andreas Arnold
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stuttgarti Leonhardsviertel negyedben a nők pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújtanak. Élénk színű feliratokkal csalogatják az ügyfeleket a bordélyházakba. De van itt utcai prostituált és futtatók által bérelt lakás is. A prostitúció évtizedek óta része a stuttgarti utcaképnek.

A prostitúció nem munka, hanem a nők elleni erőszak

– mondja a német sajtónak Veronika Schürle szociális munkás, az Esther Ministries egyesület munkatársa, aki szerint Németországnak a skandináv modellt kellene követnie ebben a kérdésben. Svédországból származik az elképzelés, ahol a klienseket büntetik a szex vásárlásáért, a bordélyházakat pedig bezáratják. Magukat a prostituáltakat ugyanakkor nem büntetik meg, így ezekkel az intézkedésekkel jelentősen vissza tudták szorítani a keresletet.

A cél a kizsákmányolás és az emberkereskedelem visszaszorítása, és a német politikában is egyre hangosabban követelik az északi modellt.

A probléma ugyanis az, hogy a nők között rengeteg a kényszerprostituált. Schürle szerint a legális piros lámpás negyedtől mindössze egy utcányira a kényszerprostituáltak siralmas körülmények között dolgoznak. Sokan közülük Kelet-Európából származnak.

Egy nap szabadságot sem engedhetnek meg maguknak, még akkor sem, ha betegek vagy menstruálnak. Néhányan még a terhesség alatt is dolgoznak, egészen a nyolcadik hónapig, nem sokkal a szülés előtt, és az abortuszok mindennaposak

– mondja a szociális munkás. 

 

A prostitúció korunk rabszolgakereskedelme?

A német sajtó egy érintettről is beszámol, akit Julia álnéven mutat be. A nő tizenkét éven át dolgozott szexmunkásként Németországban, kezdetben önkéntesen. A dolgok azonban fokozatosan megváltoztak, a futtatója pedig rendszeresen verni kezdte, egyszer el is törte a karját. Leni Breymaier, Baden-Württemberg szociáldemokrata parlamenti képviselőjének a szexmunka emberi jogi kérdés. Véleménye szerint bár egyes nők önként végzik ezt a munkát, ez nem igazolja sok más nő szenvedését,

akiket megaláznak, megvernek és tönkretesznek. A stuttgarti Leonhardsviertel kerületben élő nők többsége nem rendelkezik egészségbiztosítással, és Kelet-Európából, Délkelet-Európából, Afrikából vagy egyre inkább Kínából érkezik

– mondta Breymaier egy podcastben.

Korábban pedig a politikusra hivatkozva egy nő azt írta a közösségi oldalán: „Eljön az idő, amikor mi Németországban szégyellni fogjuk, amit ezekkel a kelet-európai fiatal nőkkel tettünk. Ez korunk rabszolgakereskedelme.”

 

Folyik a küzdelem a kényszerprostitúció ellen

Többnyire kelet-európai bandák kényszerítik a nőket prostitúcióra illegális bordélyházakban vagy bérelt lakásokban. Az elmúlt hetekben a baden-württembergi rendőrségnek két bandát sikerült elfognia. Heilbronnban több embert is elítéltek, Konstanzban pedig még folyik a tárgyalás.

346 szexuális kizsákmányolással kapcsolatos ügyben nyomoztak tavaly országszerte a szövetségi bűnügyi hivatal szerint. Wolfgang Fink, a baden-württembergi bűnügyi hivatal munkatársa azonban biztos benne, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

A fiatal nők védelme érdekében a prostitúció általános betiltása vagy legalábbis magasabb korhatár bevezetése mellett érvelt. Németországot egyébként sokan Európa bordélyházaként emlegetik a liberális törvények miatt.

Fink szerint ez nem túlzás: 

Ez valóban így van. Mi vagyunk az az ország Európában, ahol a legelterjedtebb a prostitúció

– mondta a német sajtónak a férfi.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Andreas Arnold)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.