Szigorítaná saját szuverenitásvédelmi törvényét a Magyarország miatt aggódó Amerika

Joe Biden kormányzata a választások előtt szigoríthatja a külföldi ügynökökkel kapcsolatos amerikai törvényt.

Forrás: Mandiner2024. 01. 05. 21:13
IMG_7161
20230417 Pécs Pécsre utazott David Pressman amerikai nagykövet, aki nyilvános program keretében látogatott el a Pécsi Tudományegyetemre, majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba ment. Később „off the record” háttérbeszélgetést tartott. David Pressman egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is meglátogatott. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: David Pressman USA nagykövet a pécsi belvárosban Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner idézte fel, hogy „komoly aggályokról” beszélt David Pressman amerikai nagykövet a magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban. A nagykövet decemberben elmondta: szerinte a törvényjavaslat 

a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására vagy megfélemlítésére irányulhat.

Ahogy a Mandiner egy részletes cikkben kifejtette: a magyar törvény valójában az amerikainál is messze megengedőbb. Most a Politico arról számolt be, hogy komoly változások jöhetnek az amerikai szabályozásban, és még szigorúbbá tehetik azt.

Az amerikai igazságügyi tárca jelezte, hogy hamarosan javaslatot tesz a külföldi lobbizás közzétételi kötelezettségének felülvizsgálatára, amit a jogászok úgy értelmeznek, hogy az drámai változást jelenthet a vállalatok és nonprofit szervezetek számára, amelyek régóta a mentességekre támaszkodnak.

A Mandiner hozzátette: a jogászok attól tartanak, hogy

az esetleges szigorítás következtében a vállalatok széles köre kénytelen lenne külföldi ügynökként regisztráltatni magát,

és emiatt részletes, nyilvános jelentéseket benyújtani.

A Bloomberg Law újságírójának nyilatkozó forrás szerint a jogászok reakciói kissé túlzók voltak, hiszen jelenleg még csak tervezési fázisban van a folyamat. Az amerikai ügynöktörvényt egy közvetlen politikai kinevezett alkalmazhatja szinte teljesen az ízlése szerint. 

Amerikában a külföldi ügynököknek be kell regisztrálnia egy nyilvános adatbázisba, amely az igazságügyi tárca alá van rendelve.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.