A gazdák bejutottak az Európai Unió Tanácsába Brüsszelben + videó

Égő tüzek füstje és könnygáz terjeng Brüsszelben.

2024. 02. 26. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós környezetvédelmi jogszabályok, valamint az Ukrajnából származó vámmentes import miatt futótűzként terjednek a gazdatüntetések az Európai Unión belül. Újabban a gazdák Brüsszelt, az uniós bürokrácia fővárosát is megszállják. A hét rögtön a harmadik brüsszeli gazdatüntetéssel kezdődött, viszont a helyzet még hevesebb volt, mint korábban. A rendőrség már könnygáz bevetését látta szükségesnek, hogy visszafogja a nemtetszésének hangot adó tömeget.

A helyszínen sok gazda azzal érvel, hogy hagyományos, vidéki életmódjukat a városokban élő liberális és nagyvárosi politikusok tönkreteszik.

Eltakarításra váró tojáshéjak, a gazdatüntetés egy hevesebb pillanatának nyomai 2024. február 26-án (Fotó: Manninger Miksa)

A kialakult helyzet végett Brüsszel úgy gondolta, hogy megpróbálja oldani a feszültségeket. A demonstrációt a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésének idejére szervezték. Az ülés után Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa fogadta a gazdák egy szűk képviseleti csoportját.

Amíg én vagyok a mezőgazdasági biztos, továbbra is meghallgatom önöket, együttműködöm önökkel és támogatom önöket – annak érdekében, hogy önöknek és családjaiknak a mezőgazdaságban legyen jövőjük

– írta Wojciechowski az X felületén egy bejegyzésben, aminek célja bizonyára a kedélyek nyugtatása volt. 

 

Borítókép: Gazdatüntetés Brüsszelben 2024. február 26-án (Fotó: Manninger Miksa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.