Bíróság akadályozná meg, hogy Hollandia vadászgépek alkatrészeit küldje Izraelbe

Döntött a hágai fellebbviteli bíróság: nem exportálhat Hollandia F–35-ös alkatrészt Izraelbe. Humanitárius okokra hivatkozva hozta meg ítéletét a bíróság. A háborús jog megsértésének fennáll a veszélye a döntés értelmében.

2024. 02. 12. 16:36
Race To Recover Crashed F-35 Wreckage
ABACA-PRESS/ Handout file photo dated August 20, 2021 of a U.S. Marine Corps F-35B Lightning II attached to Marine Fighter Attack Squadron (VMFA) 211, embarked aboard the Royal Navy aircraft carrier HMS Queen Elizabeth (R08), executes a short-takeoff from the amphibious assault ship USS America.Britain’s Royal Navy confirmed the crash of an F-35 Lightning II operating from the aircraft carrier H.M.S. Queen Elizabeth in the Mediterranean on Wednesday November 17. The pilot ejected safely, but the incident has triggered a rush to recover the aircraft, which contains much classified equipment. The US has been requested to locate British F-35 aircraft to ensure the top-secret US stealth technology does not fall into Russian hands. The race is on to locate and recover the debris of the fighter before Russia can do it, which operates a Mediterranean naval base in the Syrian port of Tartus. U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. John Tetrault via ABACAPRESS.COM Fotó: Europress/AFP/ABACA/Sgt. John Tetrault
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az izraeli F–35 vadászgépeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják – olvasható a hágai fellebbviteli bíróság indoklásában. Ennek értelmében Hollandiának le kell állítania az F–35-ös vadászgépek alkatrészeinek exportját egy héten belül.

Azért került Hágába ügy, mert az Oxfam Novib, a PAX és a The Rights Forum emberi jogi szervezet a hágai bírósághoz fordult az állítólagos népirtás miatt. Továbbá véleményük szerint Hollandia tudatában van annak, hogy Izrael Gázában hajt végre velük bombázásokat, így a háborús bűnök elkövetésében bűnrészessé válik. A bíróság kitér továbbá arra, hogy Izrael nem veszi kellőképpen figyelembe a polgári lakosságra gyakorolt következményeket, és hogy Izrael Gáza elleni támadásai aránytalanul sok civil áldozatot követeltek, köztük több ezer gyermek életét.

Hollandia több olyan nemzetközi szabályozás részese, amelyek előírják, hogy amennyiben fennáll a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének egyértelmű kockázata, Hollandia köteles megakadályozni a katonai felszerelések exportját

– tudósított az MTI.

A woensdrechti légibázis raktárában található amerikai gyártású alkatrészekről van szó. Innen szállítják Európa-szerte az F–35-öst használó országokba, beleszámítva Izraelt is, aki 2027-re várhatóan 75 ilyen típusú repülőgéppel rendelkezik majd a The Times of Israel izraeli lap beszámolója szerint. 2022 novemberéig 36 F–35-ös érkezett, idei év végéig pedig további 36-ot várnak. A lap továbbá beszámolt arról, hogy a gépeket az Egyesült Államoktól kapott segélycsomagból vásárolták. 

A holland külügyminisztérium az izraeli–palesztin háború kitörése után felülvizsgálta a szerződéseket, de akárcsak a bíróság korábbi ítélete, a tárca sem talált benne a humanitárius joggal szembehelyezkedő részt. Most ezt is felülbírálta a hágai bíróság ítélete, ami szerint a nemzetközi szerződésekből, például a fegyverkereskedelmi szerződésből származó kötelezettségek felülírják a kereskedelmi és külpolitikai érdekeket. Hollandiában egyébként az elmúlt időszakban már vita tárgyát képezte, hogy meddig terjed a bíróság jogköre, beleszólhat-e ilyen kérdésekbe.

Borítókép: Egy F–35 típusú vadászgép rövid felszállást hajt végre (Fotó: John Tetrault)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.