Félmilliárd euróért adnák el Silvio Berlusconi hatalmas villáját

Eladósorba került Silvio Berlusconi tavaly elhunyt volt olasz miniszterelnök fényűző tengerparti birtoka: a Villa Certosában olyan nagy politikusok is megfordultak, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Tony Blair volt brit miniszterelnök, és még George W. Bush egykori amerikai elnök is ellátogatott a szardíniai villába.

2024. 02. 01. 13:45
fara05091
Costa Smeralda Porto cervo, vue de la villa Certosa, propriete de Silvio berlusconi et du tunnel permettant la securite des invites arrivant depuis le debarcadere. Photo Zappadu ©Farabola/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP) Fotó: Zappadu ©Farabola/Leemage/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

500 millió euróért árulja a tavaly elhunyt Silvio Berlusconi szardíniai birtokát a volt olasz miniszterelnök öt gyermeke – számolt be a Financial Times brit gazdasági napilap. A Villa Certosa az 1970-es években került Berlusconi birtokába, a vásárlást követően teljeskörű felújításon esett át. A birtok eredetileg a Costa Smeralda nevet viselte, ám miután Berlusconihoz került, a politikus életének egyik ikonikus helyszíne lett.

Az ingatlan hatalmas luxusról árulkodik: 68 szobája van, és közvetlen hozzáférése van a Földközi-tengerhez, emellett úszómedencék, teniszpálya, futballpálya és egy kisebb színház is található a birtokon.

Az épületegyüttes közel ötezer négyzetmétert foglal el, csak a garázs 180 négyzetméteres. A villát több mint 580 ezer négyzetméteres mediterrán park veszi körbe – írta az MTI.

Berlusconi a Villa Certosában olyan politikusokat is vendégül látott, mint Vlagyimir Putyin – az orosz elnök 2003 és 2010 között többször is nyaralt a birtokon. A volt olasz miniszterelnök továbbá Tony Blair volt brit kormányfőt, valamint George W. Bush egykori amerikai elnököt is fogadta a birtokon.

2008-ban pedig paparazzók lencsevégre kapták a Villa Certosa kertjében meztelenül zuhanyzó Mirek Topolánek akkori cseh miniszterelnököt, valamint más alkalmakkor a Silvio Berlusconival együtt tartózkodó hölgyeket is.

 

Ki vásárolhatja meg Berlusconi villáját?

A Financial Times cikkében arra is kereste a választ, kinek a kezébe adhatják tovább a Villa Certosa kulcsait. A napilap a lehetséges vásárlók között emirátusi, szaúdi, indiai és amerikai milliárdosokat említett, azt azonban nem tudni egyelőre, hogy név szerint kik tarthatnak igényt a birtokra. A villát egy ingatlanirodán keresztül szeretnék eladni Berlusconi gyermekei: állítólag a Giuseppe Amitrano vezette milánói Dils nevű iroda árulja a villát, ám a hirdetés nem nyilvános. A Financial Times azonban úgy értesült, nemzetközi luxus vendéglátói vállalatok megkereséseire is számítanak. Az érdeklődők várhatóan februárban nézhetik meg először a híres ingatlant. 

Szardínia nem csak a politikusok körében népszerű, az 1990-es években orosz oligarchák is több ingatlant vásároltak.

A Villa Certosa állítólag nem először került eladósorba, már 2010-ben és 2015-ben is árulták, ám Berlusconi tagadta a híreszteléseket. A Financial Times olasz értesülésekre hivatkozva arról írt, az egykori olasz kormányfőnek 2015-ben 500 millió eurós ajánlatot tett a szaúdi királyi család, Berlusconi azonban nem élt a lehetőséggel – a cikk azt is kiemelte, a szaúdiak ekkor már másodjára próbálták megvásárolni a birtokot. 2021-ben az ingatlan értékét 260 millió euróra becsülték.

 

Mennyibe kerül Berlusconi villájának fenntartása?

Egy ekkora méretű birtok hatalmas költségekkel is jár: a Villa Certosa teljes fenntartási költsége 24 millió euró körül mozog. Az összeg jelentős része kültéri javításokat és egyéb karbantartási munkálatokat fedezett, továbbá 2022-ben az 1,3 millió eurót is elérte a villanyszámla összege.

Borítókép: A Villa Certosa, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök birtoka Szardíniában (AFP/Leemage)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.