Macron felelőtlen és Európa biztonságát sértő kijelentései nagy bajt okozhatnak

Emmanuel Macron francia elnök egészen elképesztő kijelentéseket tett egy rendkívüli, párizsi csúcstalálkozón, ahol Ukrajna katonai helyzetéről egyeztettek több európai vezetővel. Az elnök szerint Oroszországot mindenáron le kell győzni, mert csak úgy lehet biztonság Európában. Földi László biztonságpolitikai szakértő lapunknak arról beszélt, hogy Macron szavai milyen fenyegetést jelentenek Európára nézve.

2024. 02. 27. 18:36
Emmanuel Macron francia elnök látja annak kockázatát, hogy a francia gazdák a németországiakhoz fognak fellázadni - ez az aggodalom pedig befolyásolni fogja, hogy kit választ pártja kampányának arcává a júniusi EP-választásokon. Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Párizsba, hogy Ukrajna nehéz katonai helyzetéről egyeztessenek. A francia elnök szerint nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába.

– Azt gondolom, hogy ez egy felelőtlen és Európa biztonságát sértő kijelentés lenne akkor is, ha a NATO európai szárnya fel lenne készülve, csakhogy az elmúlt két évben Oroszország háromszorosára növelte a hadiipari kiadásait, ami lőszerekben, járművekben, hadiipari eszközökben nyilvánul meg. Ez idő alatt a NATO európai szárnya kiürítette a raktárait, Ukrajnának adta nagy részét. Nem volt igazi európai kapacitásnövelés; azok a tervek, hogy növelni kell például a lőszergyártást is, majd csak két év múlva indulnak be. 

Jelenleg alkalmatlan a NATO arra, hogy egy megerősödött orosz hadsereggel szembeszálljon

− mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Földi László biztonságpolitikai szakértő.

Macron Párizsban arról is beszélt, hogy szerinte mindent meg kell tenni, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút, ugyanis az orosz vereség szükséges Európa biztonságához.

Egy ilyen mondat egy európai vezető szájából vagy nem végiggondolt, vagy gyakorlatilag egy Európa elleni bűncselekménynek a kezdetét jelentheti, ami az európai érdekekkel szembe menve pusztítást hozhatna Európára

− emelte ki a szakértő. Nagyon remélem, hogy ez csak retorikai szint, és ezen nem lépünk tovább, és azt is remélem, hogy Moszkva sokkal higgadtabban fogja ezt kezelni, mint amennyire illene egy ilyen meglehetősen durva diplomáciai nyilatkozatot − magyarázta a szakértő. Majd hozzátette, hogy semmi konkrét jele, forgatókönyve nincs annak, hogy Oroszország kiterjesztené a háborút Ukrajnán túlra, de még arra sincsenek jelek, hogy akár egész Ukrajnát akarná. Mint mondta, az oroszok nem tesznek mást, mint a minszki szerződésnek érvényt szereznek. A szerződés meghatározta azt is, hogy mely területek hova tartoznak. Ukrajna ezt az egyezményt nem tartotta be.

Az Egyesült Államok jól jár

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke a párizsi találkozón leszögezte, hogy Szlovákia nem hajlandó katonákat küldeni háborúban álló szomszédjába. 

– Végre nem csak Magyarországon vannak gondolkodó politikusok, akik látják, hogy ez nem jó irány. Nehéz elképzelni, hogy nem az ellenség által beszervezett bűnözők lobbiznak a háborúért, akik gyakrolatilag tönkreteszik az országaikat azzal is, hogy incselkednek egy Oroszország elleni támadással − fejtette ki a szakértő. Ha Európa megtámadná Oroszországot, lenne, aki jól jár, mint például a hadiipari részvényesek, de az európai népek nem. Hatalmas pusztítással járna egy ilyen harc. 

Európában elgurult a pirula a döntéshozóknál. Sem objektív oka, sem objektív feltétele nincs, hogy Európa éveken belül katonai konfliktusra készüljön. Az Egyesült Államok uszítja Európát, hogy kezdjenek valamit Oroszországgal. A Macron-félék az Egyesült Államok markában vannak

− húzta alá Földi. – Vagy arra megy ki a játék, hogy ha kitörne egy ekkora háború, akkor az USA-ban szükségállapotot hirdethetnének ki és azzal elmaradhatna az elnökválasztás. A demokraták félnek, mert egyre csökken a népszerűségük, míg a republikánusok és Donald Trump egyre erősödik. Trump pedig már korábban megmondta, hogy ő befejezi a háborút, ha hatalomra kerül. Mindazzal szembe megy, mint ami miatt az ukrán őrület kialakult – tette hozzá a szakértő.

Mint mondta, az Egyesült Államok kényszerhelyzetben van, aminek oka, hogy a hadiiparra épül a gazdasága. El kell adniuk a készleteiket, hogy bevételük lehessen. Az, hogy felhergelik Európát, majd azt mondják, hogy van eladó fegyverzetük, jó megoldás lehet számukra. 

A gond az európai oldalról, hogy már kiürült a kassza, hiteleket kell felvenni, ha ki akarják fizetni a fegyvereket, emiatt eladósodnak, és végül az amerikaiak gyakorlatilag megszerzik azokat. Szomorú, hogy az európai vezetők ahelyett, hogy elküldenék az Egyesült Államokat, továbbra is üzletelnek velük

− jegyzi meg.

Oroszország türelmén sok múlik

Párizsban az is szóba került, hogy szerveződik az együttműködés a közepes és nagy hatótávolságú rakéták, a tüzérség, a légvédelem és az aknamentesítés terén is.

– Moszkva türelmén sok múlik, miként viseli ezeket a durva provokációkat, ám amennyiben Európa és a NATO átlépi a Rubicont, azaz orosz területen NATO által indított légi vagy rakétatámadást indít, akkor ott vége lehet az orosz türelemnek. Onnantól kezdve, ha nem kezd el komolyan védekezni, akkor gyáva félnek tűnhet. Ezt nem teheti meg. Putyin is azt mondta, hogy ez egy olyan harmadik világháborús konfrontációhoz vezethet, ahol kő kövön nem marad – fogalmazott Földi László, és kiemelte:

„Ha tényleg elindítják az oroszok elleni támadásokat Belső-Oroszország ellen, akkor nagyon keményen vághatnak vissza. Ne csodálkozzunk, hogy európai fővárosokat is lőhetnek. 

Vége annak az illúziónak, hogy ez egy olyan konfliktus lenne, ahol front van és ott zajlanak a harcok, de eközben az élet folyhatna tovább. Nem lesz front, ha elindulnak a harcok, bárhol, bármikor számíthatunk támadásra, hiszen Európa elég kicsi ahhoz, hogy bármely pontját el lehessen érni.”

Sodródás az őrületben

Én sokáig nem hittem a harmadik világháború veszélyében, mostanában meginogtam, mert azt látom, hogy egyre őrültebben reagálnak vezetők, ami a saját nemzetükkel szemben gazemberség. Ukrajnában kis területen folyik a harc, mégis legalább egymillió ember meghalt. Feleslegesen. Egyetlen ember halála is szörnyű és felesleges. Nincs objektív ok egy Oroszország elleni háborúra

− húzta alá a szakértő.

Mint elmondta, egy konfliktushelyzetben az a kérdés, hogy lehet megelőzni a háborút, amire általában az elrettentést használják. A verbális formája ennek az, hogy megmutatják, kinek milyen arzenálja van, ettől megijedhet az ellenség, és inkább nem támad. 

Európának jelenleg semmije nincs, de az amerikai hadsereg sem alkalmas egy Oroszország elleni háborúra, látszik ez Afganisztánban és Irakban is. Oroszországot nem lehet elfoglalni, csak elpuszítani. Ha ők pusztulnak, akkor az automatikusan Európa és az északi félteke elpusztítását jelenti. Egy atomháborúban azonnal hétmilliárd ember halna meg. Mi értelme lenne? Soha többé nem lenne normális élet a bolygón

− zárta szavait a szakértő.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök szavai nagy felháborodást váltottak ki Európa-szerte (Forrás: X/Macron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.