Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében + videó

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 9:56
null
Gáza, 2024. február 29. A videófelvételrõl készült képen humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin férfi fekszik a gázavárosi Sifa kórház padlóján 2024. február 29-én. A Gázavárosban segélyre várakozó palesztinok közül több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek. Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak a tömegbe. Az izraeli hadsereg szerint az emberek a segélyért folytatott tülekedésben taposták össze egymást. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint legalább 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

Videófelvételről készült kép humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin civilekről a gázavárosi Sifa kórházban 2024. február 29-én. Fotó: MTI/AP

Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei

 – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta – írja az MTI.

 A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található. 

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó geopolitikai megosztottság miatt a vétójog gyakorlatilag cselekvőképtelenné tette a testületet.

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt. 

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó kettős mércéről a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől, és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette. Annalena Baerbock német külügyminiszter egy sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a segélyosztások feltételeit a Gázai övezetben. Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet és a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóság az izraeli hadsereget (IDF) okolta a tragédiáért. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban azt közölte, a katonák nem lőttek a tömegbe, csupán azokra nyitottak tüzet, akik az IDF ellenőrzőpontja felé indultak.

 

Borítókép: A videófelvételről készült képen humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin férfi fekszik a gázavárosi Sifa kórház padlóján 2024. február 29-én (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.