„Bekerültünk a NATO elit klubjába”

Kutnyánszky Zsolt szerint a megfelelő védelemhez nem elég a modern technikát megvásárolni, hanem a védelmi iparban is jelen kell lenni.

Forrás: honvedelem.hu2024. 05. 09. 17:27
Tata, 2023. december 14.
Leopard 2A4 típusú harckocsik dinamikus bemutatója az elsõ, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsi, Leguan 2HU hídvetõ és Wisent 2HU mûszaki vontató átadásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2023. december 14-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Feltett szándékunk, hogy a Pannon Egyetem a hazai védelmi iparban nagyon komoly szerepet kapjon. Ennek az az egyik oka, hogy a campus közelében fog felépülni a Várpalotai Védelmi Ipar Park Komplexum” – hívták fel a figyelmet Kutnyánszky Zsolt szavaira a Honvédelem honlapján. A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Pannon Egyetem Védelmi ipar, biztonságipar elnevezésű konferenciáján Veszprémben arról beszélt, hogy a megfelelő védelemhez nem elég a modern technikát megvásárolni, hanem a védelmi iparban is jelen kell lenni.

– Tavaly elértük, hogy a védelmi kiadásokra a GDP több mint a 2 százalékát tudjuk költeni. Bekerültünk egy olyan elit klubba, a NATO elit klubjába, amelyben összesen 19 ország található.

– hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a nálunk erősebb gazdaságú NATO-országok közül is és az összesen harminckét NATO-tagországból csak tizenkilencen ugorják meg a 2 százalékos szintet.

Az államtitkár a magyar védelmi iparral kapcsolatosan emlékeztetett: az Osztrák–Magyar Monarchia idején, 1891-ben kezdődött itthon a lőszergyártás. Hazánk már ekkor jeleskedett a haderőfejlesztésben, ugyanis Csepelen, a Weisz Manfréd Lőszergyárban működött a Monarchia második legnagyobb lőszergyára.

Miután 2010-ben nagyon elavult technikával működő honvédséget vettek át, elindult a Honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek segítségével folyamatosan megújult az eszközpark. Ennek köszönhetően ma már a modern és ütőképes Magyar Honvédségben az egyik legjobbnak számító Airbus H145 és H225-ös helikopterek, valamint a Lynx gyalogsági harcjármű és a Leopard2 A7HU harckocsik szolgálnak – jelezte Kutnyánszky Zsolt.

A megfelelő védelemhez nem elegendő kizárólag a legújabb technikát megvásárolni és elhivatott, jó képességekkel rendelkező katonákat képezni, hanem a védelmi iparban is jelen kell lennie Magyarországnak.

– hangsúlyozta.

– A várpalotaihoz hasonló komplexum ötven éve nem épült Európában. Elmondhatjuk, hogy Veszprém ezzel megérkezett az ipari városok közé, de ez a Pannon Egyetemnek is kedvez. A megállapodás megkötésekor elmondtam, hogy az újabb szerződést tartalommal kell megtölteni. A kormány kidolgozott egy támogatási rendszert, melynek keretében először a felsőoktatási intézmények, majd később a középfokú oktatásban is támogatjuk a védelmi iparban hasznosítható képzést nyújtó intézményeket és diákjait – fogalmazott előadása végén Kutnyányszky Zsolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.