Félnek a zsidók a malmöi Eurovízió miatt

Ahogy Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban, úgy Svédországban is növekszik a zsidók ellenni gyűlölet-bűncselekmények száma. Különös aktualitást ad az északi országban, hogy a multikulturalizmusáról, nyitottságáról, sokszínűségéről, és a kisebbségek (erőltetett) helyzetbehozásáról híres Eurovíziós Dalfesztivál idén rossz érzéseket kelt a házigazda Malmö zsidó közösségében.

2024. 03. 28. 13:44
Palesztinokat támogató tüntetés Stockholmban 2024. február 17-én. Fotó: Frederik Persson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban Malmőben rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált. A város és a rendőrség korábban már közölte, a biztonság garantálása lesz a legfontosabb kérdés a rendezvény kapcsán, hiszen a terrorfenyegetettség szintje az utóbbi időben megemelkedett.

Svédország harmadik legnagyobb városában nemcsak az általános terrorveszély okoz gondot a nemzetközi dalverseny szervezőinek, hanem az antiszemitizmus erősödése is.

Izrael részvétele a dalversenyben idén a Hamász ellen folytatott háborúja miatt kérdésessé vált, több résztvevő ország is bojkottra szólított fel, kifogásolva az izraeli versenydal szövegét. Izrael végül más dalt indít a versenyen, amiben helyenként visszaköszön az eredeti szöveg, ami továbbra sem tetszik mindenkinek. Számos Izrael-ellenes tüntetést jelentettek be a malmői rendőrségnek a dalfesztivál idejére. Ez pedig nyugtalanítja a maroknyi, helyi zsidó közösséget.

A miniszterelnök tavaly októberben épp a malmői zsinagógát látogatta meg, hogy aggodalmának adjon hangot a zsidó közösségek helyzete miatt. Ulf Kristersson azt mondta az imaházban, aggasztó a Svédország-szerte tapasztalható, virágzó antiszemitizmus. Látogatását követően a kormány megemelte a zsidó gyülekezeteknek adható célzott támogatás összegét, annak érdekében, hogy növelni tudják a biztonságukra fordított kiadásokat. A svédországi zsidók rendre arról számolnak be, Stockholm, Göteborg illetve Malmö utcáin félnek Dávid-csillagot, kippát hordani, valamint héberül beszélni – a göteborgi rabbi kifejezetten kérte a gyülekezet tagjait, tartózkodjanak ettől.

Tavaly ősz óta nem hogy jobbá vált volna a helyzet, hanem tovább romlott. Már nemcsak a muszlim lakosság részéről tapasztalható a fenyegetés, hanem a szélsőbalos, palesztinbarát mozgalmak részéről is. 

A malmői Zsidó Ifjúság elnöke szerint nincs bajuk Izrael kritizálásával, de a tapasztalat az, hogy ezekben a demonstrációkban benne van a lehetősége annak, hogy zsidóellenes mozzanatok kísérik azt. Mira Kelber szerint a demonstráción való részvétel nem egyenlő az antiszemitizmussal, inkább attól tart, hogy azon óhatatlanul gyűlöletet jelenik majd meg a zsidók ellen.

Tudok olyanról, aki már most szívdobogást kap, ha csak rágondol az Euróvízióra. A fiatalok már levették a Dávid-csillagot

mondta el az elnök az Aftonbladet napilapnak.

A malmői zsidó gyülekezet információs központjának vezetője is megerősítette, hogy sokan aggódnak a májusi tüntetések miatt. Fredrik Sieradzki szerint a szorongás többféle módon is megnyilvánulhat, sokan legszívesebben elmennének a városból. A félelem nem alaptalan, tavaly novemberben Izrael-ellenes tüntetők még a miniszterelnököt is elnémították egy rendezvényen, a malmői közösség pedig biztonsági okokból nem tarthatta meg a Fő téren hagyományos megemlékezését a nácik 1938-as novemberi pogromjáról.

Sydsvenska lap pedig arról számolt be, hogy gimnáziumi tanulókat ért halálos fenyegetés egy iskolában társaiktól (amit az iskola vezetése megpróbált eltussolni), ahol a verbális abúzus mellett náci karlendítések is voltak.  

Malmőben mindössze ötszáz zsidó él, szemben a 15 ezer muzulmánnal. Míg az utóbbiak létszáma robbanásszerűen emelkedik, addig a zsidók létszáma a kivándorlás miatt gyorsan fogy.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés Stockholmban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Frederik Persson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.