Nagy rejtélyt oldottak meg Egyiptomban, száz éve vártak erre a felfedezésre

II. Ramszesz fáraó csaknem száz éve felfedezett kolosszális szobrának hiányzó felső részére bukkant egy egyiptomi–amerikai régészcsoport a Minja városától délre folytatott ásatásokon – közölte az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium.

Forrás: MTI2024. 03. 06. 5:50
null
Gíza, 2023. november 30. II. Ramszesz fáraó gigantikus gránitszobra a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum Nagy Lécsõházában az ott rendezett kiállítás sajtóbemutatóján 2023. november 30-án, a megnyitás elõestéjén. Egyelõre a Nagy Lépcsõházat nyitják meg, ahol az ókori Egyiptom királyai legnagyobb szobrainak több mint 70 darabját mutatják be. A kiállítás négy részre tagolódik: a fáraók faragott alakjai, istenszobrok, a meghalt királyok múmiái és a királyi koporsók kapnak ezekben helyet. A gízai lesz a világ egyik legnagyobb múzeuma, az egész létesítmény megnyitásának tervezett dátumát egyelõre nem jelentették be. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi régészcsoportot vezető Bászem Dzsihád tájékoztatása szerint a mészkőből készült, 3200 éves tömb mintegy 3,8 méter magas és ülő helyzetben ábrázolja Ramszeszt, fején a kettős korona és királykobra fejdísz. A szobor hátán az Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodójának számító fáraót dicsőítő hieroglifák láthatók.

A Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom XIX. dinasztiájának harmadik fáraója volt, és i. e. 1279 és 1213 között uralkodott.

A teljes szobor magassága az évtizedekkel korábban kiásott alsó résszel együtt hozzávetőleg hét méter.

A Nílus nyugati partján fekvő ókori város, Khemenu a görög–római időszakban a Hermopolisz Magna nevet viselte, arab neve El Ashmunein.

A kutatások megerősítették, hogy a most talált szoborrész a Günther Roeder német régész által 1930-ban felfedezett alsó rész párja – közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

A régészcsoport megkezdte a szobor megtisztítását a modellezéshez, amely bemutatja, hogyan néz ki együtt a szobor két darabja – tette hozzá Vaziri.

Borítókép: II. Ramszesz fáraó gigantikus gránitszobra a gízai Nagy Egyiptomi Múzeumban (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.