Kaliforniában is Trump győzött

Donald Trump volt amerikai elnök győzött a republikánus előválasztáson Coloradóban, ahol az állam legfelsőbb bírósága megpróbálta eltávolítani a szavazólapról. Eddig tizenegy állam hirdetett eredményt, közülük tízben Trump győzött.

2024. 03. 06. 6:00
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2024. március 4. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök sajtóértekezletet tart Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 4-én, miután a szövetségi legfelsõbb bíróság úgy döntött, Trump nem zárható ki a coloradói elõválasztásokról, nevének kihúzása a szavazócédulákról törvénybe ütközik. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi eredmények alapján óriási győzelmet aratott Donald Trump volt elnök az úgynevezett szuperkedden, amely az amerikai előválasztás talán legfontosabb napja. Tizenöt államban tartanak ekkor előválasztást, köztük többek között Texasban és Kaliforniában is. 

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök. Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Mivel a legtöbb államban a győztes mindent visz, Donald Trump akár már most megszerezheti a megfelelő számú delegáltat ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.

A szuperkedden voksoló tizenöt állam közül tizennégyben Trump győzött. Virginia hirdetett először eredményt, itt Trump 63,1 százalékot kapott. Észak-Karolinában 74,7 százalékkal, Tennessee-ben 77,4 százalékkal, Oklahomában 81,8 százalékkal, Maine-ben 71,1 százalékkal nyerte meg az előválasztást.

Az eddigi legnagyobb arányú győzelmet Alabamában aratta, itt a szavazatok 83,8 százalékát szerezte meg.

Massachusettsben 60,9 százalék, Texasban 77,9 százalék, Coloradóban 63,0 százalék, Minnesotában 67,7 százalék szavazott a volt elnökre.

Kaliforniában a voksok 75,3 százalékát söpörte be Donald Trump, amivel a legnagyobb lélekszámú állam mind a 169 delegáltját megszerezte. Arkansas-ban 75,5 százalékos eredménnyel, Alaszkában 87,6 százalékkal, Utah-ban pedig 58,2 százalékkal nyert a volt elnök. 

Az egyetlen kivétel Vermont, ahol Trump egyetlen még versenyben lévő riválisa, Nikki Haley egy hajszállal, a voksok 50,4 százalékával nyert. Az állam azonban mindössze kilenc delegáltat küldhet a júliusi republikánus gyűlésre, míg Texas például 102-t Kalifornia pedig 169-et.

 

Trump visszavágott Coloradóban

Különösen érdekes Colorado állam, ahol az állam legfelsőbb bírósága decemberben megpróbálta eltávolítani a volt elnököt a szavazólapról az amerikai alkotmány lázadási záradéka alapján − mutat rá a Breitbart amerikai hírportál. 

A szövetségi legfelsőbb bíróság azonban hétfőn Trumpnak adott igazat, így szavazhattak rá a republikánusok a coloradói előválasztáson.

A keddi előválasztások eredményeként az előzetes összesítések szerint Donald Trump elnökjelölti delegáltjainak száma meghaladja az ezret. A végleges összegzést szerdán adják ki. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1215 delegálti szavazatra van szükség, ez jelent ugyanis abszolút többséget a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvencióján, amit július közepén rendeznek − írja az MTI. 

A demokratáknál, akik szintén tizenöt államban tartottak előválasztást a szuperkedden (de nem ugyanazokban az államokban, mint a republikánusok), Joe Biden sima győzelmet aratott, egyedül Amerikai Szamoa jelölőgyűlése borította a papírformát. Biden egyelőre nem tartott beszédet.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.