Új uralkodója lehet idén az Egyesült Királyságnak

Amikor III. Károly meghal, egy nagyon precízen megtervezett program veszi kezdetét, a Menai Bridge-művelet.

2024. 03. 01. 15:52
KAMILLA királyné; III. KÁROLY
London, 2024. február 13. III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné Londonba utazik a kelet-angliai Norfolk megyében lévõ téli rezidenciáról, a Sandringham kastélyból 2024. február 13-án. A 75 esztendõs brit uralkodónál február 5-én daganatos betegséget diagnosztizáltak. MTI/AP-PA/Jordan Pettitt Fotó: Jordan Pettitt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kód: Menai Bridge-művelet, ami amennyire rövid, annyira komoly dolgot takar. Ugyanis egy uralkodó halála olyan jelentős, hogy nagy tervezést igényel a hatalom zökkenőmentes átmenetének biztosítása.

A 73 éves korában uralkodóvá koronázott III. Károly király 2023. május 6-án lépett a trónra édesanyja halála után. A néhai II. Erzsébet királynőt a windsori VI. György emlékkápolnában temették el 2022. szeptember 19-én. 

A királynő halála után életbe lépett a London Bridge-művelet, ami minden részletet tartalmazott arról, hogy mi fog történni a királynő halálát követő tíz napban, beleértve azt is, hogy hova kerül a koporsója, hogyan fog nyilvánosan megszólalni a miniszterelnök és hogyan fogják bejelenteni a hírt, és arról is, hogyan tölti Károly első néhány napját királyként. 

A királynő halála után viszont új tervet kellett készíteni, az új király, Károly halála esetére.

III. Károly király kapcsán nemrég bejelentették, hogy rákos, így egyre erősebbek a hangok, hogy mi fog történni akkor, ha meghal.

A trónörökös, Vilmos walesi herceg lesz a király, felesége Kate Middleton mellett, aki pedig a királyné lesz. Az új király ezután a nemzethez szól, ahogy Károly 2022. szeptember 9-én tette, és a közvélemény a nemzeti gyász időszakába lép a temetés előtt. A királynő halálához hasonlóan a miniszterelnököt most is a király magántitkára tájékoztatná a halálról. A Whitehallon található zászlókat félárbocra eresztenék.

Érdekesség, hogy a királyi halálesetek kódneveit eredetileg azért vezették be, hogy megakadályozzák, hogy a halálhír a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogjon.

Egy pszichológus és asztrológus, Adeline Blackmun szerint egy élő ember temetésére való felkészülés siettetheti az adott személy halálát. Blackmun azt sem tartja kizártnak, hogy III. Károly már 2024-ben lemondhat a trónról. A szakértő úgy gondolja, hogy hamarosan új koronázásra készülhet a világ. 

Borítókép: III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné kapcsán nehéz évet jósol az asztrológus (Fotó: MTI/AP-PA/Jordan Pettitt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.