Beteljesült Zelenszkij álma: titokban nagy hatótávolságú rakétákat kapott Amerikától

Kijev már be is vetette az ATACMS rakétákat, amelyekért sokáig könyörgött Washingtonnak.

2024. 04. 24. 21:21
Denmark Ukraine Fighter Jets
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a hónap elején olyan nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának, amelyeket a Biden-kormány sokáig vonakodott átadni Kijevnek – közölte szerdán a Pentagon.

Biden ugyanis februárban titokban jóváhagyta a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadását ukrán területen belüli használatra, amit belefoglaltak a március 12-én bejelentett 300 millió dolláros segélycsomagba, e hónap elején pedig le is szállították Ukrajnának 

közölte Garron Garn alezredes, a Pentagon szóvivője, írta meg a CNN amerikai televíziós hálózat honlapján. Akkor Kijev kérésére nem jelentettük be, hogy biztosítjuk ezt az új eszközt, hogy fenntartsuk Ukrajna műveleti biztonságát – mondta Garn, aki a használatukra vonatkozó kérdéseket az ukrán hadseregre hárította.

A Biden-kormányzat részben készenléti aggályok miatt ellenezte a nagy hatótávolságú rakéták küldését, ezek gyártása ugyanis sok időt igényel, és igen összetett alkatrészekből áll. A Lockheed Martin, amely az ATACMS rakétákat gyártja, évente körülbelül ötszáz rakétát állít elő – közölte a vállalat szóvivője szeptemberben. Az Egyesült Államok ugyanakkor a háttérben dolgozott a készleteket érintő aggályok kiiktatásán, további ATACMS rakétákat vásárolt, és feltöltötték az amerikai katonai készleteket.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, nem a szűkös készlet volt az egyetlen oka annak, hogy Washington vonakodott ATACMS rakétákkal ellátni Ukrajnát. 

Attól tartottak, hogy Kijev Oroszország belső területeit támadná, ami tovább fokozná a konfliktust. A Biden-kormány októberben ezért inkább a közepes hatótávolságú, körülbelül 160 kilométeres hatótávolságú változatot küldte Kijevnek.

A CNN szerint Biden azt követően egyezett bele abba, hogy Ukrajna mégis kaphasson ATACAMS rakétákat, hogy Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat szerzett be és használt Ukrajna ellen, valamint Oroszország ukrajnai polgári infrastruktúráját kezdte támadni.

Amint a The Washington Post rámutat

a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat Kijev már be is vetette, amikor a múlt héten egy krími orosz katonai repülőteret, az éjszaka folyamán pedig egy másik megszállt területen bombázott orosz csapatokat. 

A rakétákból várhatóan több is bekerül abba az új katonai segélycsomagba, amelyet a Pentagon szerdán jelentett be, miután Biden aláírta az erre vonatkozó törvényt, amely közel 61 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.