Beteljesülhet Zelenszkij álma?

Az Egyesült Államok kész beadni a derekát: nagy hatótávolságú fegyvereket küldene Ukrajnának.

2023. 09. 09. 6:50
null
This handout photo taken on May 25, 2022 and provided by the South Korean Defence Ministry in Seoul shows a US Army Tactical Missile System (ATACMS) firing a missile from an undisclosed location on South Korea's east coast during a live-fire exercise aimed to counter North Korea’s missile test. North Korea fired a volley of missiles early on May 25, including a suspected intercontinental ballistic missile, just hours after US President Joe Biden left Asia after a trip overshadowed by Pyongyang's sabre-rattling. (Photo by Handout / South Korean Defence Ministry / AFP) / ---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hónapok óta egy olyan, körülbelül 300 kilométeres hatótávolságú rakétarendszer után áhítozik az ukrán vezetés, amellyel fegyveres erőik mélyen a frontvonal mögötti orosz célpontokat tudják sikeresen támadni.

Az ABC News amerikai televíziós hálózat azonban úgy értesült, Kijev kéréseinek eleget téve, az Egyesült Államok készen áll arra, hogy ATACMS-rakétarendszereket adjon át a háborúban álló országnak.

Egy amerikai tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, a hivatalos bejelentésig még változhatnak a tervek, egy másik tisztviselő azonban már arról beszélt, a rakétarendszerek részét képezik egy újabb fegyversegélynek, noha végleges döntés még nem született. Hónapokba telhet, mire Ukrajna megkapja a fegyvereket – tette hozzá. Az Egyesült Államok nem véletlenül vonakodott ez idáig eleget tenni Kijev kérésének, tavaly júliusban Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, Washington kész kockázatot vállalni, de arra is utalt, hogy az ATACMS-rakétarendszerek küldése még inkább elmélyítené a konfliktust. Hozzátette: az Egyesült Államok egyik fő célja az, hogy megtegye a szükséges lépéseket Ukrajna támogatására és védelmére, ugyanakkor kulcsfontosságú az is, hogy ne lépjünk bele a harmadik világháborúba.

Az ATACMS-rakétarendszernek többféle változata is van, amelyek eltérő hatótávolsággal rendelkeznek, arról azonban nem írnak a nemzetközi hírportálok, Ukrajna pontosan melyik fegyvert kaphatja meg. Van köztük olyan is, amely kazettás lőszereket, azaz, akár több száz robbanó lőszert lő ki egyszerre.

Az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta a fegyverküldéssel kapcsolatos amerikai álláspont folyamatosan változott: például bár az Egyesült Államok ez idáig nem jelentette be, hogy F–16-os vadászgépekkel látná el az ukrán erőket, Washington engedélyt adott arra, hogy más országok így tegyenek.

Borítókép: Az amerikai hadsereg ATACMS-rakétarendszere Szöulban 2022. május 25-én (Fotó: AFP/Dél-Korea védelmi minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.