Elrabolták a keresztény lányt, hogy muszlim hitre térítsék

Szabadon engedték a fiatal lányt, akinek Kairóban veszett rejtélyesen nyoma.

Forrás: MTI2024. 04. 29. 21:10
Kopt kereszények karácsonyi miséje. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptomban szabadon engedtek egy másfél hete elhurcolt keresztény diáklányt – jelentette hétfőn a Kathpress katolikus hírügynökség a bécsi székhelyű Christen in Not (CiN) keresztény segélyszervezetre hivatkozva. 

A tájékoztatás szerint a 19 éves Mehrael Aszaád Romaninak Kairóban veszett nyoma. A fiatal keresztény lány szülei biztosak voltak abban, hogy azzal a szándékkal hurcolták el, hogy erőszakkal muszlim hitre térítsék.

A CiN szerint a hatóságok eleinte nem reagáltak az ügyben.

– Az egyiptomi közvélemény és a külföldi sajtó erőteljes nyomására a biztonsági szolgálatok végül intézkedtek és vissza tudták hozni Mehraelt szüleihez – közölte Elmar Kuhn, a CiN főtitkára. Hozzátette, a lány visszatérése már csak azért is örvendetes, mert az alsóbb szintű biztonsági hatóságok gyakran hivatkoznak arra, hogy a muszlim hitre állítólag önkéntesen történt megtérés, időnként egy, a megtérést megkövetelő muszlim férfival való szerelmi viszonyról szóló értesülésekkel körítve. Kuhn hangsúlyozta egyben, hogy a rendőrség gyors és előítéletektől mentes közbelépése ezúttal megmutatta, hogy a hatóságok nem dőltek be az ilyen állításoknak.

– Ahol az emberek meg akarnak térni, ott ez nyíltan és kényszermentesen megtörténhet. Ehhez nincs szükség emberrablásokra és más muszlimok kitalált „tanúvallomásaira”. Tényleg jó lenne, ha a muszlim vezetők is elismernék a vallás megváltoztatásának szabadságát, ideértve a muszlim hitről más hitre való áttérést is. Mindez azonban pusztán emberi jogi remények álma marad – hangoztatta Kuhn.

A CiN arról is beszámolt, hogy egyelőre nincs semmi hír a februárban eltűnt, Aszjútból származó Arene Ibraheam Seata orvostanhallgatóról. – Itt egyre múlik a reménység, hogy megmenthessék a rabszolgaságból és a nemi erőszakból – fogalmazott Kuhn, aki szerint a kairói rendőrség mostani gyors közbelépésével mégis némi reményt adott ennek az ügynek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.