„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

Az ukrán konzulátusokat ostromolják azok a dühös katonakorú ukránok, akik egy nemrég hozott kormányzati döntés miatt nem kapnak ukrán úti okmányokat, és az útleveleik érvényességét sem hosszabbíthatják meg.

2024. 04. 27. 15:01
Az ukránok nem akarnak meghalni az orosz–ukrán háború értelmetlen összecsapásaiban (Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a félelem, hogy a külföldre, Lengyelországba költözött ukrán férfiakat arra kényszerítik, hogy visszatérjenek az országba és részt vegyenek az orosz–ukrán háborúban. Az ukrán hatóságok úgy döntöttek, hogy a katonaköteles korú férfiaknak csak olyan okmányokat adnak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy visszatérjenek Ukrajnába. 

A döntést április 23-án hirtelen hozták meg, és másnap már végre is hajtották – írja a Remix News hírportál. Az egyik videón felháborodott ukránok kiabálnak:

Adjátok ide az iratokat! Csesszétek meg! Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok!

A Volodimir Zelenszkij elnök által aláírt új jogszabály szerint a külföldön élő 25 és 60 év közötti férfiaknak két hónapjuk van arra, hogy jelentkezzenek katonai szolgálatra, és ha ezt elmulasztják, nem lesz joguk úti okmányokhoz, és pénzbírsággal sújthatják őket.

Az ukrán kormány álláspontja az, hogy – ahogyan Dmitro Kuleba külügyminiszter fogalmazott – nem hajlandó tovább tűrni, hogy olyan emberek követeljenek tőle szolgáltatásokat, akik nem hajlandók segíteni hazájuknak a szükség órájában az orosz–ukrán háborúban. Ezért a 18 és 60 év közötti férfiak közül senki sem kaphat majd útlevelet, hogy Ukrajnán kívülre utazhasson.

A döntés miatt az ukrán konzulátusokat megostromolták az okmányaikat követelő emberek. A férfiaknak azt mondták, hogy a rendszer nem működik, de ugyanez a számítógépes rendszer képes a nőknek és a gyermekeknek  is dokumentumokat kiállítani. 

 

A lengyelországi ukrán szervezetek attól tartanak, hogy ez pánikot kelthet az ukrán közösségben, ami elhamarkodott döntésekhez vezethet a jövőjüket illetően. Az ukrán hatóságok információt szeretnének kapni arról, hogy hány katonaköteles korú férfi tartózkodik külföldön, de ezek a férfiak attól tartanak, hogy ha visszatérnek Ukrajnába a papírjaikért, akkor nem engedik őket újra elmenni.

A Politico portál szerint a háború kezdete óta 650 ezer katonaköteles korú férfi hagyta el Ukrajnát. Az ukrán védelmi minisztérium felszólította őket, hogy térjenek vissza.

Borítókép: Az ukránok nem akarnak meghalni az orosz–ukrán háború értelmetlen összecsapásaiban (Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.