Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A Nyugat globalizálja az ukrajnai háborút

Egy nagy család vagyunk ebben a régióban, és az a feladatunk, hogy a béke őrzői legyünk – hangzott el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter megnyitóbeszédében a védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue konferencián. Európa nem támaszkodhat teljes egészében a NATO-ra, többet kell tennünk a saját biztonságunkért.

2024. 04. 26. 16:28
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue konferencia megnyitóján a Budapest Marriott Hotelben 2024. április 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal rendezik meg Budapesten a Budapest Security Dialogue védelmi ipari kiállítással egybekötött konferenciát. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rámutatott, 

sajnos az egész világ, de Európa biztosan háborús lázban ég. Mindenki a háborúról beszél, miközben a béke a legfontosabb kincsünk.

Minden lehetséges alkalmat meg kell ragadnunk, hogy a béke fontosságát hangsúlyozzuk, hallatni kell Közép-Európa és a Nyugat-Balkán hangját ebben a rendkívül fontos kérdésben – tette hozzá a tárcavezető.

A régió országainak történelme összefonódik, ez már az épített örökségből is jól látható. Voltak a történelmünknek szomorú pillanatai, de akadtak csodálatos példák a testvériségre is – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Egy nagy család vagyunk ebben a régióban, és az a feladatunk, hogy a béke őrzői legyünk, ehhez pedig kulcsfontosságúak az ilyen konferenciák – tette hozzá. Francis Fukuyama tévedett, a történelem nem ért véget, éppenséggel hihetetlen ütemben alakul, alakítjuk. Ismét nagyhatalmi versengés folyik a világban, a gazdasági erő nyugatról keletre tolódik. Nagyhatalmak emelkednek fel más régiókban, ez pedig feszültséget és versengést szül – magyarázta a miniszter.

Mi még emlékszünk a blokkosodott, egymástól elszakított világra, és nem akarjuk, nem érdekünk, hogy visszatérjen

– emelte ki.

A keleti határunknál folyó háborúban fennáll az eszkaláció veszélye, a Nyugat ugyanis úgy döntött, globalizálja a problémát. Szerencsére egyelőre még nem katonailag, és reméljük, hogy ez nem is fog megtörténni, de a gazdasági hatásokat már az egész világon érzik. A további eszkalációt mindenáron el kell kerülni, ezért 

azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

A Közel-Keleten is felelős cselekvésre van szükség, a kialakult helyzet ugyanis a világkereskedelmet veszélyezteti. Ez is komoly veszélyt jelent, a terrorizmus és a migráció tekintetében egyaránt – sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyünk erősek

– szögezte le a miniszter, hozzátéve, hogy ugyan a végső biztonsági garanciát a NATO jelenti, de nem támaszkodhatunk teljes mértékben a külső segítségre. Magyarország ezért már  2010-es évek elején nagyon komoly katonai fejlesztési programot indított a magyar haderő modernizálására, amelynek mintegy a felén már túl vagyunk, többek között erős légvédelmet építettünk ki – mondta a miniszter.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue konferencia megnyitóján a Budapest Marriott Hotelben 2024. április 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.