Több tízezer ember tüntetett a Kanári-szigeteken a túl sok turista ellen + videók

Nem a turisták ellen vagyunk, hanem egy olyan modell ellen, amely a Földünk és a lakosok pusztulásához vezet – mondták a helyiek.

2024. 04. 21. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezren tüntettek szombaton Tenerifén, követelve, hogy a spanyol sziget ideiglenesen korlátozza az érkező turisták számát.

„Itt emberek élnek, és nem akarjuk, hogy elpusztuljon a szigetünk” feliratú plakátokat tartva tüntettek a helyiek, hogy fogják vissza a turizmust, és fékezzék meg a szerintük felesleges szállodaépítéseket, amelyek a helyiek lakhatási költségeit növelik. 

A tiltakozókat olyan környezetvédelmi csoportok támogatják, mint a Greenpeace vagy a WWF – írja a Euronews hírügynökség hírportálja. 

Nem a turizmus ellen vagyunk, hanem egy olyan modell ellen, amely a Földünk és a lakosok pusztulásához vezetett, mert a turizmus profitja és növekedése nem tükröződik a társadalomban

– mondta Rosario Correa, a Salvar Chira-Soria platform titkára. 

A Canarias se Agota tizenegy tagja egy hete böjtöl, hogy tiltakozzon két nagyszabású luxusprojekt ellen Tenerife déli részén, amelyet törvénytelennek és teljesen feleslegesnek tartanak.

A rendőrség szerint mintegy húszezer ember vett részt a tüntetéseken, a szervezők azonban a spanyol TVE közszolgálati televízió beszámolója szerint ötvenezerhez közelebbinek mondták a létszámot.

Rosario Correo, a tüntetők egyike a TVE-nek elmondta: – Álláspontunk nem turizmusellenes. Egyszerűen azt szorgalmazzuk, hogy változtassunk azon a kereten, amely lehetővé teszi a turizmus határtalan terjeszkedését.

A tüntetők Madridban és Barcelonában is összegyűltek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a Kanári-szigeteki tiltakozásokkal.

A szigeteken 2023-ban 13,9 millió látogatót fogadtak, míg ott csak 2,2 millióan laknak. A turizmus mintegy 35 százalékkal járul hozzá a szigetcsoport GDP-jéhez, csak 2022-ben 16,9 milliárd eurót termelve. A helyiek azonban azzal érvelnek, hogy az iparág kimeríti a természeti erőforrásokat – például a luxusszállodák nagy vízfogyasztása miatt –, felhajtja a bérleti díjakat, így azok egyre inkább megfizethetetlenné válnak.

A spanyol nemzeti statisztikai intézet adataiból kiderül, hogy a Kanári-szigeteken a lakosság 33,8 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, ami Andalúzia kivételével a legmagasabb arányt jelenti az összes régió közül. 

 

Borítókép: Tüntetők a Kanár-szigeteken (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.