Éhségsztrájkkal és élőlánccal tiltakoznak a Kanári-szigetek lakói + videó

Nem hajlandók feláldozni a jövőjüket a turizmusért – mondják a Kanári-szigetek lakói.

2024. 04. 13. 6:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fundación Canarina helyi környezetvédelmi szervezet szerint a Kanári-szigeteken a turisták száma az elmúlt tíz évben 11,5 millióról évi 16 millióra emelkedett, és

sok helyi lakos egyre jobban tart a tömegturizmus hatásaitól és emeli fel a hangját a szigetek szerintük túlzott kizsákmányolása ellen 

– írja a Heute osztrák lap. 

A Canarias Se Agota nevű csoport néhány tagja most éhségsztrájkba kezdett, és arra kérte támogatóit, hogy alakítsanak ki egy élőláncot, hogy felhívják ügyükre a figyelmet. 

Mindenki, aki csatlakozik az élőlánchoz, határozott üzenetet küld a kormánynak: a Kanári-szigetek lakói nem hajlandóak továbbra is feláldozni a jövőjüket

– áll a Facebookon szerdán közzétett bejegyzésben.

A helyi természetvédelmi szervezet, az Asociación Tinerfena de Amigos de la Naturaleza szintén tüntetést jelentett be április 20-ra, hogy felhívják a figyelmet az „ökológiai és társadalmi összeomlásra”.

A helyi hatóságokat többek között azzal vádolják, hogy olyan nagyszabású turisztikai projekteket engedélyeztek, amelyek egyrészt kiszorítják a helyieket a lakáspiacról, másrészt súlyosbítják a vízhiányt. 

Szerintük ennek oka, hogy a csökkenő csapadékmennyiség és a klímaváltozás okozta száraz időszakok miatt egyre nagyobb problémát jelent a szállodakomplexumok magas vízfogyasztása a medencékhez és hasonlókhoz.

A Canarias Se Agota csoport most kiemelten két szállodakomplexum luxusprojektjét kívánja megakadályozni Tenerifén, amelyeket illegálisnak tartanak.

Ha ezeket a projekteket nem állítják le, akkor éhségsztrájk indul, konkrétabb célokkal, például azonnali turisztikai moratórium bevezetésével

– mondták Salvar La Tejita-i források. „Azt akarjuk, hogy üljenek le és tárgyaljanak velünk, a civilekkel, tudósokkal és szakértőkkel, hogy megállítsák ezt a fenntarthatatlan modellt” – tették hozzá, írta az El Diario hírportál. 

Borítókép: Tiltakozók a Kanári-szigeteken (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.