Zelenszkij hazudott az áldozatok számáról, hogy könnyebb legyen „toborozni”

Ukrajna harcias támogatói győzelemként értékelték, hogy elfogadták az újabb, több mint hatvanmilliárd dolláros amerikai segélycsomagot a háborúban álló országnak. Csakhogy a segély sem képes megoldani az ukránok legfőbb problémáját, ami nemhogy idénre, de akár jövőre is lehetetlenné teheti az oroszok által elfoglalt területek visszaszerzésére indított offenzívát.

2024. 04. 28. 12:45
A 72. ukrán gépesített dandár egyik katonája célra tart gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai donyecki régióban húzódó front közelében 2024. március 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Olga Kovalova)
A 72. ukrán gépesített dandár egyik katonája célra tart gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai donyecki régióban húzódó front közelében 2024. március 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Olga Kovalova)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Ukrajna nyugati szövetségesei extázisban ünneplik, hogy az amerikai törvényhozás végül elfogadta a Joe Biden elnök által erőltetett segélycsomagot, a józanabb hangok arra figyelmeztetnek, hogy ez nem fogja egy csapásra megoldani az ukránok problémáit.

Hennagyij Truhanov odesszai polgármester Telegram-csatornáján közreadott felvétel egy megrongálódott épületről egy orosz drón becsapódásának helyszínén Odessza kikötővárosban, Ukrajnában 2024. április 23-ra virradóan (Fotó: MTI/AP/Hennagyij Truhanov Telegram-csatornája)
Ukrajnában tovább folytatódik a pusztítás (Fotó: MTI/AP/Hennagyij Truhanov Telegram-csatornája)

Rob Lee volt tengerészgyalogos, a Foreign Policy Research Institute philadelphiai agytröszt munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukránoknak egy sokkal nagyobb gondot kell megoldaniuk.

A létszámprobléma a növekvő gond. És ha ezt nem oldják meg, ez a segélycsomag nem fogja megoldani Ukrajna összes problémáját

– idézi Lee-t a The Washington Post amerikai napilap.

 

A februárban leváltott Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok szerint akár félmillió katonára is szükség lehet. Utóda ennél szerényebb számokat emleget, de még azok teljesítése is megugorhatatlannak tűnik a kijevi vezetésnek.

A mozgósítást hátráltatja a frontszolgálat hosszának meghatározatlansága, az alacsony fizetés és az elesettek és sebesültek családjairól való nem megfelelő gondoskodás.

Egy névtelenül nyilatkozó ukrán képviselő szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februári értékelése, amely szerint 31 ezer ukrán katona esett el a harcok addigi két éve során jelentősen elmarad a valós számoktól. A törvényhozó szerint az elnök azért hazudott, hogy az amúgy is nehézségekbe ütköző mozgósítást ne nehezítse még jobban.

Zelenszkij a törvény erejét is felhasználta a sorozás hatékonyságának javítására. Az elmúlt hetekben több ezzel kapcsolatos jogszabályt is elfogadott az ukrán parlament, de hogy mennyire válnak majd be, az egyelőre kétséges.

 

Mint arról beszámoltunk, az egyik rendelkezés a behívás korhatárát csökkentette 27-ről 25-évre, míg a másik a konzuli szolgáltatásokat – köztük az útiokmányok megújítását – tagadta meg a háború elől külföldre menekült hadköteles korú férfiaktól, ráadásul egyik napról a másikra. A szabály nagy felháborodást váltott ki és elkeseredett tömegjelenetekhez vezetett a külképviseleteknél.

Így meglehetősen nehéz lesz feltölteni a haderő létszámát, ha pedig ez nem történik meg igen sürgősen, akkor nemhogy idén, de még jövőre sem lesz esélye az ukránoknak ellenoffenzívát indítani az elfoglalt területek felszabadítására – véli Lee.

A Biden-adminisztráció ugyan a kincstári optimizmus jegyében dicséri az ukránok teljesítményét, de még ők is elismerik, hogy 2024 inkább a védekezésről, semmint a területek visszaszerzéséről szólhat a háborúban álló országnak. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a héten úgy fogalmazott, hogy az ukránoknak időre van szükségük, hogy kikecmeregjenek a gödörből, amelybe az amerikai segély késlekedése taszította őket.

Szintén a hét folyamán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hatmilliárd dollár értékű Patriot rakétát és drónelhárító rendszert ígért Ukrajnának. Csakhogy arról már kevesebb szó esik, hogy ezt a mennyiséget hónapokba, sőt talán évekbe telhet legyártani. Az orosz fél pedig közben nagy hangsúlyt helyez a saját fegyverarzenálja megerősítésére, és már az amerikaiak is elismerik, hogy egyáltalán nem merültek ki annyira a készleteik, mint azt a nyugatiak hitték – vagy legalábbis kommunikálták. 

Mindezek tükrében az újabb amerikai segély hatását valószínűleg inkább a pusztítás és az újabb elveszített emberéletek mértékében, semmint az ukrán hadi sikerekben lehet majd mérni.

Borítókép: A 72. ukrán gépesített dandár egyik katonája célra tart gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai donyecki régióban húzódó front közelében 2024. március 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Olga Kovalova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.