Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Bejelentették az oroszok, ekkor törhet ki a harmadik világháború

Komoly figyelmeztetést kapott a háborús lázban égő Párizs Moszkvától. Világháborút hozhat, ha a francia csapatok Ukrajnába vonulnak.

2024. 05. 22. 7:45
Vovcsanszk, 2024. május 13. A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendõr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. A napokban az orosz erõk több falut elfoglaltak a Harkivi területen, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvõ Vovcsanszk körül folynak a harcok. MTI/EPA/George Ivancsenko Fotó: George Ivancsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni – mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában. A nyugati egységek jelenléte világháborút idézhet elő.

 

Kiégett autóroncsok mellett mentők Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Világháborút hozhat, ha nyugati csapatok mennek Ukrajnába. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)
Kiégett autóroncsok mellett mentők Harkovban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta- és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Világháborút hozhat, ha nyugati csapatok mennek Ukrajnába. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

 

Harmadik világháború lehet abból, ha a francia csapatok Ukrajnába érkeznek

A diplomata megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egyre harciasabb retorikájára válaszul Moszkva nem tehet mást, mint hogy komolyan vegye az ilyen kijelentéseket.

Az esetleges diplomáciai reakciónkat kérdezik, de nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen forgatókönyv megvalósul, a válaszlépések messze túlmutatnak a politikai síkon. A francia fél nemegyszer kapott erre közvetlen figyelmeztetést

 – mondta.
Mint Sztudennyikov megjegyezte, Franciaország ukrajnai részvétele nagymértékben növeli a két atomhatalom összecsapásának kockázatát a csatatéren. A francia hadsereg pedig az oroszok jogos célpontjává válik.

Készen állnak a franciák meghalni a neonáci ukrán rezsim és az azt felügyelő angolszászok érdekeiért? Hogyan magyaráznak el a francia hatóságok az áldozatok családjainak ezt?

 – tette fel a kérdést a diplomata, aki reményét fejezte ki, hogy ha a józan ész nem is győz, de legalább az önfenntartás ösztöne érvényesülni fog Franciaország uralkodó köreiben. 

Így vagy úgy, de készen állunk az események mindenfajta fejlődésére

 – zárta a szavait.

 

Háborús pszichózis Európában

Az elmúlt hetekben és hónapokban eluralkodott a háborús hangulat Európában. Mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök május elején a The Economistnak adott interjújában kijelentette, nem zárja ki, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és ilyen kérés érkezik Kijevből. Szerinte sok uniós ország egyetértett Franciaország ezzel a megközelítésével. Mások mellett Tallinn is csatlakozott a háborús lendülethez. Észtország vezetése ugyanis arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat.

 

Oroszország kemény válaszra készül

A Kreml a feszültség példátlan eszkalációjának nevezte a történteket, amely különös figyelmet és intézkedéseket igényel. Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár szerint az európaiak úgy látják, hogy a helyzet gyorsan változik, és Ukrajna számára az teljes összeomlást hozhat, ezért szándékosan eszkalálják a helyzetet. A nyugati politikusok harcias kijelentései és a NATO destabilizáló fellépései miatt az orosz vezérkar Vlagyimir Putyin megbízásából pedig gyakorlatokat kezdett a Déli Katonai Körzet rakétaalakulataival – írta meg lapunk is. 

 

Borítókép: A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkov megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.