Hazugság a német atomerőművek bezárása körül?

A parlamentnek és a lakosságnak is hazudtak az atomenergia kivezetésekor – véli a CDU/CSU, miután egy tényfeltáró cikk kiperelt dokumentumok alapján azt állítja: az utolsó német atomerőművek tavaly áprilisi leállítása előtt fontos szakértői anyagokat titkolhattak az érintett zöldpárti miniszterek elől. A gazdasági tárca visszautasítja az állításokat, de egyre többen sürgetik vizsgálóbizottság felállítását.

2024. 05. 03. 7:56
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter nyilatkozik Brüsszelben 2024. január 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cicero portál nem kevesebbet állít tényfeltáró cikkében, mint azt: a gazdasági, valamint a környezetvédelmi tárca vezető tisztviselői lényeges információkat tartottak vissza Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter elől, egy szakértői állásfoglalás következtetéseit pedig egyenesen megmásították. Történt mindez abban a döntés-előkészítő folyamatban, amely az utolsó német nukleáris erőművek leállításának elhalasztását járta körbe.

A lap kiperelt dokumentumok alapján azt írta: a gazdasági tárca szakemberei azt tanácsolták, hogy a kérdést tovább kell vizsgálni. 

Rámutattak például az atomerőművek üzemidő-hosszabbításával elérhető lehetséges ártompító hatásra, ami az olcsóbb nukleáris energiával termelt árammal lehetett volna elérhető a gázerőművi áramtermeléssel szemben.

A cikk utal rá, a szakértői értékeléseket úgy módosították, hogy lehetetlennek tűnt a reaktorok további üzemeltetése, pedig hozzáértők a biztonsági szempontok alapján ezt lehetségesnek ítélték. A lap szerint a szakértői állásfoglalás eredeti formájában nem jutott el a miniszterhez.

Lényeges, hogy az érintett államtitkárok és szakterületi vezetők Habeck és a szintén zöld környezetvédelmi miniszter, Steffi Lemke párttársai voltak.
 

Reagált a tárca

A Szövetségi Gazdasági Minisztérium visszautasította a Cicero állításait, mivel a tárca álláspontja szerint a magazin rövidítve és kontextusából kiragadva mutatja be az információkat. A minisztérium kifejtette: az érintett dokumentumok bekerültek egy későbbi felülvizsgálati jelentésbe, amely alapján az volt megállapítható, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása a nagyon magas gazdasági költségekre, az alkotmányos és a biztonsági kockázatokra tekintettel nem javasolható. Szerintük széles körű, megalapozott, nyílt és kritikus vita folyt a kérdésben, a döntések pedig az akkor rendelkezésre álló információk alapján és a valós helyzetet figyelembe véve születtek.
 

Hazugság!

A CDU/CSU azonban ezt a magyarázatot nem tartja megnyugtatónak, és azonnali tisztázást követel Habecktől az erőművek 2023-as lekapcsolásáról szóló döntés körülményei kapcsán. – A régi gyanú beigazolódik: 

a parlamentnek és a lakosságnak hazudtak az atomenergia kivezetésekor.

Habecknek azonnal az asztalra kellene tennie az atomerőművek kivezetésével kapcsolatos összes aktát. Ellenkező esetben ennek következményei lesznek – írta Thorsten Frei, a CDU/CSU parlamenti frakciójának ügyvezetője az X-en. Ugyanitt Jens Spahn, a párt frakcióvezető-helyettese így fogalmazott: 

Trükköztek, megtévesztettek, eltussoltak – így lehetne összefoglalni Habeck úr és csapata tevékenységét. Az atomerőművek leállítását nyilvánvalóan nagy ideológiai energiával folytatták, feljegyzéseket és aktákat írtak át. A Zöld Párt érdekében…

Martin Huber, a CSU főtitkára úgy fogalmazott, hogy Habeck többé nem elfogadható gazdasági miniszterként. – Vagy hazudott, vagy nem tartja kézben a saját ideológiai minisztériumát – mondta a Focus Online-nak.
 

Habeck védekezik

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter a Budestag pénteki rendkívüli bizottsági ülésén megvédte az atomerőművek kivezetésének kérdésében lefolytatott minisztériumi és tárcaközi döntés-előkészítést. Az ülését azért hívták össze, mert a CDU/CSU azonnali tisztázást követelt a minisztertől. Habeck ott elmondta: mindig is jól informáltnak érezte magát minisztériumában, minden fontos kérdést megvitattak, mielőtt a döntés megszületett volna. A miniszter támogatást kapott a Zöldek, az SPD és a Linke bizottsági tagjaitól. 

A CDU/CSU viszont vizsgálóbizottság felállítását követeli, hogy tisztázzák azokat az állításokat, amelyek szerint a lakosságnak hazudtak az atomerőművek kivezetésének kérdéséről.

Habeck a bizottsági ülés után azt mondta, hogy nyugodtan áll egy esetleges vizsgálóbizottság elé.

A BSW pártalapítója, Sahra Wagenknecht is vizsgálóbizottságot felállítását sürgeti. – Amíg az energiaellátás biztonságának aktív veszélyeztetésére vonatkozó vádakat nem sikerült eloszlatni, addig a vizsgálóbizottság felállításának kérdését sem engedhetjük el – mondta a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjúban. A BSW, akárcsak az AfD, az orosz gáz újbóli importját támogatja.
 

Előzmények

Az atomerőművek korszaka véget ért. Az atomenergiát Németország nem alkalmazza többé – ezek voltak Olaf Scholz kancellár szavai egy évvel ezelőtt, amikor tavaly április közepén véglegesen leállították a három még működő atomerőművet. A döntés a megújuló energiaforrásokra történő átállás jegyében született, fő szószólója pedig a zöldpárti gazdasági miniszter, egyben alkancellár, Robert Habeck volt – mutatott rá összefoglalójában az Infostart.hu.

Az összegzés felidézte, hogy Németországban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakít a nukleáris energia használatával, és fokozatosan, 2022 végéig leállítja mind a 17 atomerőművet. Az ukrajnai háború és a nyomában kialakult energiaválság miatt azonban az utolsó három erőmű bezárását néhány hónappal későbbre halasztották. Így 2023. április 15-én zárt be a Baden-Württemberg tartományi Neckarwestheim 2, a bajorországi Isar 2 és az Alsó-Szászországban működő Emsland erőmű.

Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU már akkor is jelezte, hogy folytatja a harcot az erőművek újraindításáért.

 Hasonló állásponton volt az AfD. Fenntartásait hangoztatva szintén az atomerőművek újraélesztése mellett emelt szót tavaly április óta több alkalommal is a legkisebb kormánykoalíciós párt, a szabad demokrata FDP is.

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.