Így tűnt el Ukrajna a háborúk alatt – az ország akkor és most + videók

Ismét összegyűjtöttünk egy csokornyi felvételt a háborús pusztításból. Döbbenetes képek arról, hogyan változik a Szovjetunió egykori éléskamrája romhalmazzá.

2024. 05. 05. 6:05
Russia attacks Kharkiv region with guided bombs
Romokban álló épület és kiégett autó az ukrajnai Zolocsivban 2024. május 1-jén. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig igazi, virágzó ország is válhatott volna Ukrajnából, ha a rendszerváltozás után az uralkodó elit nem lopja szét az állami vagyont. Ha nem a mindent átfonó korrupciót, a nyelvi és kulturális megosztottságot, az ellenségeskedést és a szélsőséges nacionalizust erőltetik rá a lakosságra. Ha nem soviniszta ideológiák szerint szerveznek forradalmakat, és ha nem provokálják (nyugati ukázra) szándékosan a szomszédos atomhatalmat.

Amikor tíz éve az első lövések eldördültek a kijevi Majdanon, már könnyen meg lehetett jósolni, hogy Ukrajnában hamarosan háború lesz.

2014 óta pedig benne volt a levegőben, hogy a donbászi konfliktus egyszer ki fog szélesedni. Most ismét olyan felvételeket szedtünk egy csokorba, melyek bemutatják a háború borzalmait. 

És mindez nem is olyan messze történik tőlünk. Hiszen Ukrajna itt van a szomszédunkban. Felmerül a kérdés, milyen „szuverén” országról beszélhetünk, ha annak vezetői – nyugati nyomásra – törvényben tiltják meg saját maguknak, hogy a békéről tárgyaljanak a lövészárok másik oldalán lévőkkel? Itt például azt láthatjuk, milyen volt és milyen lett Avgyijivka a háború előtt és után. 

Egy ország, ahonnan naponta több ezren próbálnak meg illegálisan kijutni, melynek lakossága egykoron 52 milliós volt, ma pedig jó, ha 17 millióan lakják. Milliókat tettek és tízezreket tesznek ma is földönfutóvá, akiket mindenüket hátrahagyva kénytelenek elmenekülni a „demokrácia fellegvárából”, ahol egyébként is az utcáról hurcolják el az ágyútölteléknek megfelelő civil férfiakat. 

Ha mindez a rombolás nem lenne elég, akkor „megnyugodhatunk”. A háború ugyanis folytatódni fog. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ismét megerősítette, hogy addig fogják küldeni Ukrajnába a fegyvert, amíg arra szükség lesz. Érdekes, hogy abba már senki sem gondol bele, hogy ugyan mi köze van ezeknek az országoknak Ukrajnához? Talán az angolszászok és az ukránok testvérnépek? Úgy látszik, a XXI. századi birodalmi mentalitás semmiben nem különbözik a XX. századitól. Az egykori szovjet birodalom cinikus hozzáállásától a jelenlegi nyugati birodalom hozzáállása egyáltalán nem tér el. Közben pedig százezrek kerülnek koporsóba és a föld alá, ahonnan már nincs visszaút. 

Itt tekinthet meg további képeket arról, hogy mily volt az élet Ukrajnában a háború előtt, és milyen most.

Borítókép: Romokban álló épület és kiégett autó az ukrajnai Zolocsivban 2024. május 1-jén (Fotó: AFP/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.