Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Putyin a nukleáris fegyverekről egyeztet Belaruszban, ettől tartott Európa + videó

A nem stratégiai nukleáris fegyverekkel való gyakorlatok második szakaszáról is tárgyal a belarusz és az orosz elnök Minszkben. Vlagyimir Putyin csütörtökön érkezett hivatalos látogatásra a szomszédos országba.

2024. 05. 24. 7:07
PUTYIN, Vlagyimir
Harbin, 2024. május 17.
Az állami látogatáson Kínában tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök a Harbini Mûszaki Egyetem diákjaival tartott találkozóján az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány fõvárosában, Harbinban 2024. május 17-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev
Fotó: Szergej Gunejev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnök közölte, hogy a látogatása során biztonsági kérdésekről kíván tárgyalni Aljakszandr Lukasenkával. Vlagyimir Putyin és a szomszédos állam elnöke egyeztet a nem stratégiai nukleáris fegyverekkel való gyakorlatokról – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírportál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. május 21-én. (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Alexander Kazakov)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. május 21-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Alexander Kazakov)

Sokat tettek kollégáink közvetlen részvételükkel és támogatásukkal, most mindezt megvitatjuk – húzta alá a moszkvai vezető. 

Egyebek mellett a biztonság kérdéséről egyeztetünk, amire itt is nagy figyelmet fordítanak, minden stabil és jól megy

 – mondta Putyin a minszki repülőtéren.

Az orosz elnök hozzátette: tárgyalni kíván a belarusz fél részvételéről a nem stratégiai nukleáris fegyverekkel való gyakorlatokon.

Beszélünk a gyakorlatok második szakaszáról

– tette hozzá Putyin. 
Kiemelte, mostani látogatása előtt beszélt az orosz kormánnyal a Belarusszal való együttműködés minden részéről, és a kormány egyes tagjai is Minszkbe utaznak, hogy részt vegyenek a pénteki találkozókon.

Gazdag programunk van. Örülök, hogy el tudtam jönni

 – mondta az orosz vezető.

Lukasenka a maga részéről megerősítette, hogy a Putyinnal folytatott tárgyalások során a biztonság témája kerül majd előtérbe.

Csütörtök este a belarusz főváros repülőterén landolt az orosz vezető gépe. Ott találkozott vele Aljakszandr Lukasenka köztársasági elnök. Mint a Kreml sajtószolgálata beszámolt róla, a látogatás a fogadó ország vezetőjének meghívására történik. A minszki vezető sajtószolgálata szerint május 24-én a fővárosi Függetlenségi Palotában tárgyalásokat folytatnak, először szűk, majd kibővített formában.

 

Putyin válasza a nyugati háborús pszichózisra

Mint arról korábban beszámoltunk a napokban, a nem stratégiai nukleáris fegyverek előkészítésének és alkalmazásának gyakorlati kiképzésével megkezdték a gyakorlat első szakaszát az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Legfelsőbb Főparancsnokának utasításaival összhangban. 

A gyakorlat célja a nem stratégiai nukleáris fegyverek harci alkalmazására alkalmas egységek személyi és technikai felkészültségének fenntartása, válaszul egyes nyugati tisztviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire.

A Magyar Nemzet arról is írt a minap, hogy az elmúlt időszakban teljesen eluralkodott a háborús hangulat Európában. Emmanuel Macron francia elnök május elején a The Economistnak adott interjújában kijelentette, nem zárja ki, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és ilyen kérés érkezik Kijevből. Mások mellett Tallinn is csatlakozott a háborús lendülethez. Észtország vezetése ugyanis arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat

Az orosz válasz sem váratott sokáig magára.

Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni

– mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában.
Borítókép: Az állami látogatáson Kínában tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök a Harbini Műszaki Egyetem diákjaival tartott találkozóján az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosában, Harbinban 2024. május 17-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Szergej Gunejev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.