Putyin ismét Misusztyint javasolta az orosz miniszterelnöki posztra

Vlagyimir Putyin elnök Mihail Misusztyin újbóli miniszterelnöki kinevezését javasolta, erről az Állami Duma pénteki plenáris ülésén szavaznak.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 05. 10. 9:02
Vlagyimir Putyin elnök és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök 2024. május 6-án Moszkvában megbeszélést folytat az orosz kormány tagjaival. Fotó: DMITRY ASTAKHOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vlagyimir Putyin elnök előterjesztést nyújtott be az Állami Dumának Mihail Misusztyin miniszterelnöki posztra való jelöléséről” – közölte Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke pénteken a Telegram-csatornáján.

Vlagyimir Putyin elnök (j) és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz kormány tagjaival tartott találkozóra érkezik Moszkvába 2024. május 6-án. Fotó: AFP

Az orosz alkotmánynak megfelelően Misusztyin május 7-én, rögtön Putyin ötödik elnöki beiktatását követően a kormányával együtt lemondott, de ügyvezetőként folytatta tevékenységét. A miniszterelnök jelölését az Állami Duma mai plenáris ülésén hagyják jóvá, ahol a miniszterelnök-jelölt először beszédet mond, majd válaszol a képviselők kérdéseire, és ezután kerül sor a szavazásra, írta a RIA Novosztyi.

Fontos, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogyan oldjuk meg a Putyin elnök által kitűzött feladatokat: a demográfiai politika, az emberek jólétének javítása, a gyermekes családok támogatása, az ifjúságpolitika, a technológiai szuverenitás megerősítése, a gazdaság és a régiók fejlesztése, valamint hazánk védelmi képességének javítása terén

– tette hozzá a házelnök.

A plenáris ülés ma 14 órakor kezdődik.

A törvény szerint az elnök nevezi ki a kormányfőt, miután az Állami Duma jóváhagyta a jelölését. Az új miniszterelnöknek egy héten belül javaslatot kell tennie az államfőnek a szövetségi végrehajtó szervek felépítésére, két héten belül pedig a miniszterelnök-helyettesek és a szövetségi miniszterek jelölését kell felterjesztenie az Állami Duma jóváhagyására (kivéve a védelmi tárca és a külügyminisztérium vezetőit). Ha a képviselők jóváhagyják, az elnöknek minden kinevezést jóvá kell hagynia. A védelmi minisztérium, az FSZB, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a rendkívüli helyzetek minisztériuma és a külügyminisztérium vezetőit a Szövetségi Tanáccsal folytatott konzultációt követően maga az elnök nevezi ki.

Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnök integet, amikor megérkezik a moszkvai Kremlbe 2024. május 7-én megtartott beiktatási ceremóniájára. Fotó: AFP

2020 januárjában Putyin menesztette Dmitrij Medvegyev kormányát, és Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat akkori vezetőjét jelölte az Állami Dumába. Az alsóház történetében először fordult elő, hogy egyetlen képviselő sem szólalt fel a leendő miniszterelnök ellen: 383-an szavaztak mellette, 41-en tartózkodtak. A január 21-én megalakult új kormánynak szinte azonnal nehéz körülményekkel kellett szembenéznie: megkezdődött a koronavírus-járvány. A kabinetnek sikerült létrehoznia egy mechanizmust a vállalkozók és a veszélyeztetett lakosság támogatására, valamint az orvosi ellátás kiépítésére.

Május elején egy közvélemény-kutatásban az állampolgárok 58 százaléka pozitívan értékelte a Misusztyin-kormány munkáját. A miniszterelnök személyes értékelése még ennél is magasabb, hatvanszázalékos volt.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin elnök és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök 2024. május 6-án Moszkvában megbeszélést folytat az orosz kormány tagjaival (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.