Trump így hozná helyre a Biden-adminisztráció hibáit

Kitoloncolná a migránsokat, főleg azokat, akik bűncselekményeket követnek el, visszaadná a rendőrségnek a neki járó hatalmat, kiállna Izrael mellett, és vámokkal védené a gazdaságot Donald Trump volt amerikai elnök, ha novemberben újraválasztják. Trump azt is hangsúlyozta, hogy a NATO tagállamainak többet kell tenniük a saját védelmükért.

Forrás: Time2024. 05. 01. 13:01
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jeenah Moon)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esetleges novemberi újraválasztása utáni terveiről kérdezte Donald Trumpot a Time magazin egy terjedelmes interjúban. A volt elnök, aki a legfrissebb felmérések szerint az idei amerikai elnökválasztás esélyesének számít, az első napon a kezébe venné a határvédelem kérdését, és nagyszabású kitoloncolási programot indítana. Főleg azokat a migránsokat venné célba, akik bűncselekményeket követnek el.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/AP/Yuki Iwamura

Ehhez elsősorban a helyi rendfenntartók segítségét venné igénybe, ugyanis ők ismerik leginkább a helyi viszonyokat. Azok a helyi rendfenntartók, akik nem hajlandók segíteni a kitoloncolásban, pénzügyi következményekre számíthatnak – utalt az úgynevezett menedékvárosok gyakorlatára, ahol a demokrata városvezetés akadályozza az idegenrendészet munkáját. 

Véleménye szerint a rendőrségnek vissza kell adni a neki járó hatalmat és tiszteletet, és egy rendőrt sem szabadna meghurcolni azért, mert a munkáját végzi.

Trump akár a Nemzeti Gárda bevetését sem tartja kizártnak, az országba illegálisan érkezőket nem tekinti civileknek, akik ellen az amerikai törvények értelmében nem lehet bevetni az ország fegyveres erőit. Arra azonban ügyelne a republikánusok valószínű jelöltje, hogy az összes intézkedése szilárd jogi alapon álljon, és a legfelsőbb bíróság rendelkezéseit minden körülmények között betartaná.

Az illegális migráció elleni fellépés további elemeként folytatni szeretné a fal építését, mert ezt tartja a leghatékonyabb megoldásnak.

Donald Trump fontosnak tartja az amerikai gazdaság védelmét, ennek érdekében tíz százalék feletti vámot vetne ki minden importra, egyes kínai árucikkekre pedig akár a százszázalékos vámot sem tartja elképzelhetetlennek.

Az abortusz kérdése, amelyet a demokraták a kampány egyik fő kérdéseként igyekeznek pozicionálni, a volt elnök szerint teljes egészében állami hatáskör, amibe szövetségi szinten nem szabad beleszólni. A „mélyállam” felszámolásával kapcsolatban felvetette, hogy teljesítményértékelést vezetne be az eddig védelmet élvező bürokratáknál, így aki nem végez megfelelő szintű munkát, azt kirúgná. „Vannak, akik védelmet élveznek, de nem kellene védelmet élvezniük” – szögezte le Trump.

A volt elnök úgy véli, utóda hivatali ideje alatt az Egyesült Államokban megrendült a demokrácia, pedig az jelenti a szabadságot.

A külpolitikai témákra rátérve Trump világossá tette, hogy egy Irán elleni esetleges konfliktusban kiállna Izrael mellett. Már nem hiszi, hogy a kétállami megoldás működőképes lehet, és azt sem, hogy az megfelelő támogatást élvezne.

Ukrajnával kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint Biden nagyon rosszul kezelte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ukrajna inváziójának nem szabadott volna megtörténnie, és az ő hivatali ideje alatt nem is történt meg – hangsúlyozta Donald Trump, aki arra is ígéretet tett, hogy kiszabadítja a The Wall Street Journal Oroszországban fogva tartott riporterét, Evan Gerskovicsot.

A NATO-val kapcsolatban megerősítette azt a véleményét, miszerint a tagállamoknak többet kell tenniük a saját védelmükért. „Ha nem fizetsz, magadra maradsz” – fogalmazott a volt elnök, hozzátéve: egyáltalán nem akarja, hogy bármi rossz történjen Európával, mert szereti a kontinenst. Mindazonáltal úgy érzi, az európai országok kihasználták Amerikát mind a NATO-val, mind Ukrajnával kapcsolatban.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Jeenah Moon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.