Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Soros-szervezet háttértámogatását élvezi Karácsony Gergely?

Egészen meglepő hír kering az interneten: miközben Karácsony Gergely azt állítja, hogy független választási megfigyelő szervezet az ENEMO – amely a választások kapcsán ismét aktivizálta magát –, kiderült, a szervezet az amerikai baloldal kezében van. A szálak azonban egészen Soros Györgyig vezetnek.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 06. 17. 10:58
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely fõpolgármester Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely körül egyre nagyobb a botrány – mutatott rá hétfőn közzétett elemzésében a Tűzfalcsoport. A cikk szerint ugyanis az elmúlt napokban a választások kapcsán ismét aktivizálta magát a Karácsony Gergely által függetlenként hivatkozott, ENEMO rövidítésre hallgató választási megfigyelő szervezet.

A finanszírozási háttér megvizsgálását követően különösebb meglepetés nem ért bennünket: az ernyőszervezet az amerikai titkosszolgálat meghosszabbított kezének mondott, National Endowment for Democracy (a továbbiakban: NED) finanszírozásában áll. A tagszervezetek többsége pedig Soros alapítványa, és szintén a NED, vagy a USAID nevű szintén amerikai baloldalhoz köthető háttérintézmény finanszírozásában áll

– emelte ki.

A cikkből kiderült, a European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO, magyarul: Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata) egy Montenegróban bejegyzett nemzetközi szervezet, amely Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 18 államában választási megfigyeléssel kapcsolatos tevékenységek civil szervezeteit tömöríti. Az ENEMO-t 2001-ben alapították Montenegróban. Összesen 22 tagszervezetből áll. Magyar tagszervezete nincs, hivatalosan Magyarországon nincsenek szervezetként jelen, csupán választási megfigyelőként.

Egyik finanszírozójuk az amerikai NED, amelytől 2020–2022 között összesen 827 616 dollárt kaptak, ebből 218 000 dollárt a 2022-es magyar országgyűlési választásokra.

Arról még nincs infó a honlapjukon, hogy mennyit kaphattak az idei magyar választásokra. A NED neve nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a dollárbaloldal-botrányban is előkerültek mint a magyar baloldal egyik finanszírozója, de Gulyás Márton Partizánját is sok millió forintnyi dollárral pénzelték. Ahogy a Political Capitalt is.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az amerikai Demokrata Párthoz kötődő National Democratic Institute-tól (NDI) 2019–2022 között közel 1,6 millió dollárt kapott az ENEMO, ebből 350 ezret a 2022-es magyar választásokra. Arról még nincs infó a honlapjukon, hogy mennyit kaphattak az idei magyar választásokra. A Tűzfalcsoport hangsúlyozta, az NDI szintén az amerikai demokraták agytrösztjeként, háttérintézeteként működik, egyik finanszírozója a Soros-féle Open Society.

Az elemzésből kiderült az is, Soros György moldovai alapítványától a 2023-as moldovai önkormányzati választásokra 45 ezer amerikai dollárt kaptak. Továbbá a szlovák kormány fejlesztési ügynökségétől 120 ezer eurót, a svéd kormánytól 3 millió svéd koronát, a holland kormánytól közel 500 ezer eurót, míg az Európai Uniótól 511 ezer eurót kaptak.

A Tűzfalcsoport emellett összegyűjtötte, az ENEMO milyen szerepet játszott a magyar választások alatt. A cikk szerint a 2022-es országgyűlési és a 2024-es önkormányzati választáson választási megfigyelőként vett részt a szervezet, arról viszont nincs információ, hogy az európai parlamenti választásokat hogyan kezelték. A 2024-es magyarországi megfigyelői delegáció vezetője a francia Pierre Peytier volt, aki már 2014 óta vesz részt a USAID, az EBESZ és az EU által finanszírozott választási megfigyelésekben, emellett kiderült róla, hogy kapcsolatban áll a magyarországi Soros-szervezetek képviselőivel: 2024. május 2-án Peytier és Teodora Cilic (aki szintén tagja volt az idei missziónak) találkozott a Soros által pénztel TASZ képviselőivel.

Forrás: Tűzfalcsoport

Május 7-én az Amnesty International helyi képviselőivel találkoztak, majd május 14-én a Helsinki Bizottság tagjaival.

Összeségében véve azt lehet elmondani, hogy mind közvetlenül (Soros Foundation Moldova), mind közvetve (NDI) az ENEMO fő finanszírozója a Soros-hálózat. Mellette pedig az amerikai NED és a USAID játszik fontos szerepet az ENEMO működésének pénzügyi támogatásában. A nemzeti tagszervezetek finanszírozásban elsősorban a NED, az NDI és a USAID jelennek meg. Továbbá az EU is támogatja az ENEMO tagszervezeteit – összegezte elemzését a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.