Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A nukleáris fegyverekre fordított kiadások idén a százmilliárd dollárt is elérhetik

Hatalmas nukleáris fegyverkezés zajlik a világban, a nukleáris fegyverekre fordított kiadások rekordot döntöttek tavaly, a legnagyobb összegek az Egyesült Államokhoz, Kínához és Oroszországhoz köthetők. Előrejelzések szerint, ha a jelenlegi tendenciák változatlanok maradnak, a kiadások a százmilliárd dollárt is meghaladhatják – figyelmeztetett a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű szervezet, amely rekordmértékű kiadásokról számolt be.

2024. 06. 17. 9:58
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának videófelvételrõl készített képe egy Jarsz rakétáról a szibériai Novoszibirszk rakétabázisán 2023. március 29-én. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmértékben növekedtek a nukleáris fegyverekre fordított kiadások világszerte tavaly: a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű szervezet hétfőn közzétett jelentése 13,4 százalékos növekedésről számolt be, azaz a kiadások 10,8 milliárd dollárral voltak magasabbak a 2022-es év adataihoz képest. Az országok összesen 91,4 milliárd dollárt fordítottak tavaly nukleáris kiadásokra, ami percenként közel 2900 dollárt (mintegy 1,08 millió forint) jelent.

A legnagyobb emelkedést, 18 százalékot az Egyesült Államok fegyverkezésében mutatták ki – a nyugati nagyhatalom 51,5 milliárd eurót fordított nukleáris fejlesztésekre.

A második helyen Kína áll 11,9 milliárd dollárral, harmadik helyen pedig Oroszország 8,3 milliárd dollárral. Utánuk következik az Egyesült Királyság, és végül Franciaország. A szerzők azonban kiemelték, például India és Pakisztán be nem jelentett nukleáris tevékenységet végez, ami bonyolítja a pontos sorrend felállítását. A jelentés szerint a kiadások emelkedésének hátterében az orosz–ukrán háború következtében megváltozott biztonsági helyzet áll, amelyet az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között tavaly októberben kitört háború még tovább fokozott. Az összesítésből ugyanakkor kiderült az is, a tendencia a világ mind a kilenc, nukleáris fegyverrel rendelkező országát érinti.

Susy Snyder, a jelentés egyik szerzője azonban úgy látja, a nukleáris fegyverkezésre fordított pénzeket az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, az állatok és növények megmentésére, valamint egészségügyi és oktatási szolgáltatások javítására is lehetne fordítani.

Az ICAN öt évvel ezelőtt kezdte el vezetni az országok nukleáris fegyverekre fordított kiadásait, amelyek azóta 34 százalékkal nőttek, az Egyesült Államok estében 45 százalékos emelkedést állapítottak meg. Előrejelzéseik szerint, ha a tendenciák nem változnak, az idei évben a százmilliárd dollárt is meghaladhatják a nukleáris fegyverkezésre fordított kiadások.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának videófelvételről készített képe egy Jarsz rakétáról a szibériai Novoszibirszk rakétabázisán 2023. március 29-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.