Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A magyar elnökség egyedülálló lehetőséget kínál az Európai Unió megerősítésére

„Megtiszteltetés, hogy Magyarország ebben a politikailag fontos és geopolitikai kihívásokkal teli időszakban töltheti be ezt a szerepet” – jelentette ki Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője.

2024. 07. 01. 21:59
ÓDOR Bálint Dávid
EU-elnökség - A magyar elnökség nyitórendezvénye Brüsszelben Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 1-jétől Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsa elnökségét, amelynek nyitóceremóniáját hétfő este tartották Brüsszelben. A fél éven át tartó elnökség brüsszeli kulturális nyitóestjét a hagyományokhoz híven a Bozarban tartották meg.

A teltházzal tartott ünnepségen Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntötte a résztvevőket, amelyet követően Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke mondott beszédet.

Ódor Bálint beszédében kiemelte, hogy az elnökség egyedülálló lehetőséget kínál az Európai Unió megerősítésére.

Megtiszteltetés, hogy Magyarország ebben a politikailag fontos és geopolitikai kihívásokkal teli időszakban töltheti be ezt a szerepet 

– hangsúlyozta Ódor Bálint.

Sulyok Tamás a nyitórendezvényen elhangzott beszédében úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió egy figyelemre méltó és egyedülálló gazdasági és politikai unió. Kevesebb, mint egy állam, de több, mint egy egyszerű szövetség.

A köztársasági elnök hozzátette, 

az európai egység olyan értékes és kifinomult dolog, mint a híres brüsszeli kézzel készített csipke. És mellette majdnem ugyanolyan törékeny is. Ha erővel bánunk vele, előbb-utóbb elszakad. És ha akár egyetlen szál is elszakad, akkor az egész csipke tönkremegy, és használhatatlanná válik. Közös felelősségünk, hogy együtt vigyázzunk rá 

– jelentette ki a köztársasági elnök.

Az est folyamán továbbá bemutatták a MÜPA Budapest Európai örökségünk című összművészeti alkotását. A produkció Johann Sebastian Bach és Bartók Béla művein és gyűjtésein keresztül mutatta be, hogy az európai népek zenéit és táncait hogyan építették be saját művészetükbe. Mindkét zeneszerző jelentősen hozzájárult az európai népek kultúráinak megőrzéséhez: míg Bach Angliától Franciaországon át Olaszországig olvasztotta be zenekari szvitjeiben a népek táncainak dallamait, addig Bartók a közép-kelet-európai régió népi alapú zenéit gyűjtötte csokorba és építette be művészetébe. Az Európai örökségünk alkotás ezen alappillérek közé épít hidat, rámutat az európai népek és nemzetek kultúrájából eredő gyökereinkre és az ezek kapcsolatából született és újra születő kulturális sokszínűségre, amelyben Európa ereje rejlik.

A július 1-jén megtartott nyitórendezvény ezzel méltó utat nyitott a 2024 második félévi magyar elnökségnek a félév során megrendezendő rendezvényeinek.

Borítókép: Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (Fotó: MTI/Bruzák Noémi) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.