Itt a német bejelentés, amely dühbe gurítja Moszkvát

Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője támogatja a nagy hatótávolságú amerikai rakéták tervezett telepítését Németországba.

Forrás: MTI2024. 08. 11. 8:59
Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által kiadott, 2018. április 14-én készült képen a USS Monterey irányított rakétás cirkáló látható, amint egy Tomahawk szárazföldi támadórakétát lő ki a Vörös-tengeren. (Fotó: AFP/ Kallysta CASTILLO / Amerikai Védelmi Minisztérium) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Funke médiacsoportnak adott, vasárnap publikált interjúban a politikus kijelentette, hogy „Németország évek óta az orosz nukleáris rakéták hatótávolságán belül van. Ezért számunkra kiemelkedően fontos, hogy megteremtsük az elrettentés egyensúlyát.”

A novemberi amerikai elnökválasztásról szólva Lindner kijelentette, hogy annak „eredményétől függetlenül az Egyesült Államoknak továbbra is Berlin diplomáciai fókuszában kell maradnia”.

Nem nyugszom bele, hogy a transzatlanti partnerség meggyengüljön

– fogalmazott. 

Még a nehéz párbeszédpartnerekkel is mindent meg kell tennünk, hogy meggyőzzük az Egyesült Államokat arról, hogy az európai szerepvállalás a saját érdekeit szolgálja

 – tette hozzá.

Berlin és Washington a júliusi NATO-csúcstalálkozó alkalmával jelentette be, hogy 2026-tól Németországba telepítik az amerikai Tomahawk cirkálórakétákat, amelyek hatótávolsága mélyen Oroszországig terjedhet, valamint az SM–6 légvédelmi rakétákat és az újonnan kifejlesztett hiperszonikus fegyvereket. A döntés Berlinben is okozott meglepetést. Több párt, köztük Olaf Scholz német kancellár szociáldemokratái is bírálták a tervet, és azt követelték, hogy azt terjesszék a parlament elé vitára.

Borítókép: Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által kiadott, 2018. április 14-én készült képen a USS Monterey irányított rakétás cirkáló látható, amint egy Tomahawk szárazföldi támadórakétát lő ki a Vörös-tengeren (Fotó: AFP/Amerikai Védelmi Minisztérium/Kallysta Castillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.