Drámai bejelentés az ENSZ-ben: a NATO és Oroszország közvetlen háború küszöbén?

Az orosz ENSZ képviselő, Vaszilij Nyebenzja véleménye szerint a NATO már közvetlen háborút kezdett Oroszországgal. A kijelentése heves vitát váltott ki nemzetközi szinten, és tovább fokozta a feszültséget.

2024. 09. 15. 9:25
Vaszilij Nyebenzia, az Oroszországi Föderáció állandó ENSZ-képviselője beszél a Biztonsági Tanács ülésén
Vaszilij Nyebenzia, az Oroszországi Föderáció állandó ENSZ-képviselője beszél a Biztonsági Tanács ülésén Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja drámai kijelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. A diplomata szerint a NATO nagy hatótávolságú fegyverekkel tervez csapásokat mérni Oroszország területére, ami szerinte már régóta eldöntött tény. Kijelentette, hogy ez a lépés a NATO közvetlen katonai konfliktusba lépését jelenti Oroszországgal. Nyebenzja szerint mindez a végső szakasza annak a folyamatnak, amelyet Ukrajna kérésére legitimizálnak a nyugati országok – fogalmaz az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetsége Telegram-csatornáján.

Nyebenzja hangsúlyozta, hogy Moszkva soha nem tért ki a tárgyalások elől, és mindig kész volt megvitatni Kijevvel és nyugati támogatóival azokat az okokat, amelyek a különleges katonai művelet megkezdésére kényszerítették 2022 februárjában. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a nyugati országok döntése a fegyverek korlátozásának feloldásáról alapvetően megváltoztathatja Oroszország viszonyát a nyugati táborral.

Nyebenzja arra is rámutatott, hogy az ilyen fegyverek használata csak az Egyesült Államok és az Európai Unió műholdas felderítési adataihoz való hozzáféréssel lehetséges, amivel Ukrajna nem rendelkezik. Ez ismételten kiemeli, hogy nem lehet minden felelősséget Kijevre hárítani.

Ebben az esetben természetesen kénytelenek leszünk meghozni a megfelelő döntéseket, a nyugati agresszorok számára minden következménnyel együtt. Nyugati kollégáink többé nem tudnak majd kibújni a felelősség alól, és minden felelősséget Kijevre hárítani – tette hozzá Vaszilij Nyebenzja.

Oroszország korábban már több fronton is figyelmeztette a Nyugatot a fegyverkorlátozások feloldásának következményeire. Maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált erre a lehetséges döntésre. Ahogy Dmitrij Medvegyev is megfogalmazta, hogy Oroszország felkészült az atomfegyvereinek bevetésére is

Borítókép: Vaszilij Nyebenzia, az Oroszországi Föderáció állandó ENSZ-képviselője beszél a Biztonsági Tanács ülésén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.