Az emberek a migrációval kapcsolják össze a bűnügyi statisztikákat

Németországban jelentősen nő azoknak az embereknek a száma, akik egy lehetséges terrortámadástól rettegnek, ezt mutatja egy nemrégiben készült felmérés. Robert Grimm, a tanulmány vezetője elmagyarázza, hogy a polgárok miért társítják ezt a jelenséget a tömeges illegális migrációhoz.

2024. 10. 16. 4:50
Drámai mértékben emelkedik a bűnözése ráta Németországban
Drámai mértékben emelkedik a bűnözése ráta Németországban Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnözőktől való félelem egyre inkább foglalkoztatja a németeket. A nyári európai parlamenti választások utáni felmérésekben a többség azt állította, hogy a biztonságérzet hiánya kulcsfontosságú tényező volt a döntésében. A világ egyik legnagyobb piackutató intézete, az Ipsos a közelmúltban végzett kutatása hasonló képet fest. A projekt vezetője Robert Grimm volt, aki társadalomkutatásból doktorált, és 2016 óta az Ipsos Németország politikai és társadalmi kutatásainak vezetője. Most részletesen elmagyarázta a felmérés következtetéseit.

Évek óta először fordul elő, hogy a bűnözés kérdése a felméréseink élén áll. A mi szempontunkból erre több magyarázat is van. Például sok polgár a bűnözést a növekvő migrációval hozza összefüggésbe, ami a második leggyakoribb elem. A fiatal, migráns férfiak, azaz a jelenleg Németországba bevándorló emberek többsége a bűnözés kérdésével hozható összefüggésbe

fogalmazott Grimm a Die Welt német lap kérdésére válaszolva

A rendőrségi bűnügyi statisztikák a külföldi gyanúsítottak egyértelmű felülreprezentáltságát mutatják, mindenekelőtt a migránsok bizonyos csoportjai – például a Maghreb-államokból, Grúziából és Nigériából – vonják magukra a rendőrség figyelmét. Amikor súlyos erőszakos cselekményekről és szexuális bűncselekményekről van szó, a figyelem különösen gyakran a fiatal férfiakra irányul, akik gyakran még egészen újak Németországban, eltitkolják személyazonosságukat és nem hajlandók beilleszkedni.

Mint ismert, az erőszakos bűncselekmények száma 15 éves csúcson van, különösen a súlyos testi sértések száma emelkedik meredeken. Ugyanilyen aggasztó, hogy egyre több a fiatal és gyermekgyanúsított.

A közvélemény-kutatók jelenleg nemcsak az abszolút számokban, hanem néhány különösen nagy visszhangot kiváltó jelenségben is erőteljes növekedést tapasztalnak, például a szervezett bűnözés terén. Észak-Rajna–Vesztfáliában néhány hónapja kisebb háború dúl a rivális bandák között, szinte minden hétre jut egy robbantásos támadás.

Az ilyesmi az emberek biztonságérzetére is hatással van, különösen azért, mert a média széles körben foglalkozik vele. A bűnözéssel kapcsolatos német aggodalmak még annál is nagyobb, mint ami a franciáknál vagy a briteknél tapasztalható.

Németország a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak tekintetében egy szinten van olyan országokkal, mint például Kolumbia. Nagyon régóta végezzük a felméréseinket, és a magyarázatunk az, hogy egyes országok úgymond hozzászoktak a magas bűnözési arányhoz, és más, aktuálisabb aggodalmak kerülnek előtérbe – például a gazdasági problémák vagy a hosszú ideje jelen lévő infláció

– vélekedett Grimm. A szakember rávilágított arra is, hogy a közösségi média térhódítása is komoly szerepet játszik a kérdésben. – Olyan társadalomban élünk ma, amelyben a konfliktusokat és az erőszakot egyre inkább ünneplik. Az erőszakos videók mindig sokkal népszerűbbek a közösségi médiában, aminek szintén köze van az ifjúsági kultúrához és életmódhoz – tette hozzá.

Az utóbbi hónapokban a terrorizmus és a szélsőségesség uralta Nyugat-Európa utcáit. Jelenleg minden ötödik német, azaz húsz százalék nagyon aggódik. Nem csoda, hiszen nemrég több terrortámadás vagy merényletkísérlet történt Németországban – elég csak a mannheimi vagy a solingeni késes támadásra emlékezni. Emellett széles körben számoltak be politikai erőszakról, politikusok elleni támadásokról, különösen a jobboldali pártok képviselői ellen.

Borítókép: Drámai mértékben emelkedik a bűnözési ráta Németországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.