Izrael újabb csapatokat küld Libanonba, a civileket távozásra szólították fel

Izrael bejelentette, hogy az iráni rakétacsapás után további csapatok csatlakoznak a dél-libanoni offenzívához. A térségben élő civileket otthonaik elhagyására szólították fel.

Forrás: Origó2024. 10. 02. 11:40
Hezbollah létesítményei és vezetése elleni csapások fokozódása után az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „korlátozott” szárazföldi inváziót indít Libanonban
A Hezbollah létesítményei és vezetése elleni csapások fokozódása után az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „korlátozott” szárazföldi inváziót indít Libanonban Fotó: Fadel Itani Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos Telegram-csatornáján közzétett üzenetében az izraeli hadsereg (IDF) ezt közölte:

A 36. hadosztály, köztük a Golani-dandár, a 188. páncélosdandár, a 6. gyalogdandár katonái és további erők csatlakoznak a Hezbollah dél-libanoni terrorcélpontjai és terrorista infrastruktúrája ellen hétfőn megkezdett korlátozott, lokalizált, célzott rajtaütésekhez.

Olaf Scholz német kancellár eközben szerdán felszólította Iránt és a Hezbollahot, hogy haladéktalanul fejezzék be Izrael elleni támadásaikat, és arra figyelmeztetett, hogy Irán az egész térség fellángolását kockáztatja, írta a The Times of Israel.

Scholz hozzátette: Németország továbbra is együttműködik partnereivel a tűzszünet érdekében.

Nagy hibát követtek el, és meg fognak fizetni érte.

Figyelmeztette korábban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Teheránt, írta az Origó.

Az izraeli hadsereg figyelmeztetés adott ki a  dél-libanoni falvak lakóinak miszerint a Hezbollah tevékenysége arra kényszeríti az IDF-et, hogy erőteljesen lépjen fel ellene. Az IDF arra kérte a civileket,  hogy a biztonságuk érdekében hagyják el a támadás térségében lévő otthonaikat.

Az Irán-barát jemeni húszik közleményükben kijelentették, hogy nem haboznak kiterjeszteni Izrael elleni hadműveleteiket. A Reuters jelentése szerint a jemeni lázadók az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hajózási érdekeit is veszélyeztetik, mivel e nemzetek támogatják Izraelt. A húszik azt állították, hogy egy mélyen Izraelben lévő katonai állást céloztak meg rakétájukkal, írta a The Guardian.

A közel-keleti konfliktus szélesedik, a válság egyre erősebben érezhető Libanonban és Ciszjordániában.

Európában is érződik a feszültség. A dán rendőrség az elmúlt órákban közölte, hogy nyomozást folytat két robbantás miatt, amelyek a koppenhágai izraeli nagykövetség közelében történtek. „Túl korai megmondani, hogy van-e kapcsolat” – mondta a rendőrség, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg.

Borítókép: A Hezbollah létesítményei és vezetése elleni csapások fokozódása után az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „korlátozott” szárazföldi inváziót indít Libanonban (Fotó: NurPhoto/AFP/Fadel Itani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.