Örményország kész békemegállapodást kötni Azerbajdzsánnal

Örményország már októberben kész aláírni a dokumentumot.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 20:42
Moszkvában találkoztak a Független Államok Közössége (FÁK) vezetői
Moszkvában találkoztak a Független Államok Közössége (FÁK) vezetői Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örményország már októberben kész aláírni a felek között már egyeztetett békemegállapodást Azerbajdzsánnal – jelentette ki kedden Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a Független Államok Közösségének (FÁK) Moszkvában tartott csúcstalálkozóján.

A mostani szakaszban döntést kell hoznunk azon kulcsfontosságú kérdésekről, amelyek szilárd alapját képezhetik az országaink közötti békének. Ezek közé tartozik egymás területi épségének kölcsönös elismerése is, az egymás iránti területi követelések mellőzése és a kötelezettségvállalás arra, hogy ilyen igények a jövőben sem merülnek fel. Ezek közé tartozik az erő alkalmazására és az azzal való fenyegetésre vonatkozó tilalom tiszteletben tartása, az egymás ügyeibe való be nem avatkozás, a diplomáciai kapcsolatok létesítése, a felek békés megállapodásának útján vállalt kötelezettségek teljesítét szolgáló kétoldalú mechanizmusok kialakítása

– idézte Pasinjánt a miniszterelnöki sajtószolgálat. Mint mondta, mindezen kérdések megszövegezése már megtörtént a felek egyeztetésével a két ország békemegállapodásának tervezetében. Pasinján hangsúlyozta, hogy Örményország kész megnyitni minden összeköttetést – szállítmányozást, utasforgalmat, csővezetékeket – Azerbajdzsán és az Örményországgal, Törökországgal és Iránnal egyaránt határos azeri exklávé, Nahicseván között. Közölte azt is, hogy ebben az esetben Örményország hajlandó a kölcsönösség és a szuverenitás tiszteletben tartásának elve alapján leegyszerűsíteni a határellenőrzési eljárásokat.

A FÁK ülésén Pasinján Ilham Aliyev azeri elnök mellett foglalt helyet a kerekasztalnál. A találkozót követően Aliyev csak egy vállvonással felelt arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e az év végéig a békemegállapodás aláírása. A két szomszédos ország több háborút vívott egymással. Baku a tavalyi villámhadjáratban győzelmet aratott a többségében örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah szakadárjai ellen, visszavéve az ellenőrzést a terület felett.

Borítókép: Moszkvában találkoztak a Független Államok Közössége (FÁK) vezetői (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.