Zelenszkij atomfenyegetése után Oroszország felkészül a végső háborúra

Oroszország elővette a stratégiai rakétavetőit. Az orosz Stratégiai Rakétaerők Parancsnoksága átfogó gyakorlatot tart a Tver régióban található rakétaegységnél. Talán nem véletlenül Zelenszkij kijelentésének másnapján.

2024. 10. 19. 6:05
Az orosz rakéták készen állnak az Ukrajna elleni háború újabb fejezetére
Az orosz rakéták készen állnak az Ukrajna elleni háború újabb fejezetére Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakorlat célja az egység harckészültségének és hatékonyságának felmérése, különös tekintettel a parancsnoki és irányítási pontok működésére. A gyakorlat során a mobil rakétakomplexumok személyzete akár 100 kilométeres meneteket is végrehajthat, valamint gyakorolják a rakéták telepítését, álcázását és védelmét. Az egységeknek fel kell készülniük különböző légi támadások és felderítő-diverzáns csoportok elleni védekezésre is. Történik mindez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök atomfegyverrel való fenyegetésének másnapján. A gyakorlatról videót is közreadtak, amit a cikkünk végén közlünk.

Zelenszkij kijelentése után az orosz Stratégiai Rakétaerők Parancsnoksága átfogó gyakorlatot tart a Tver régióban található rakétaegységnél
Zelenszkij kijelentése után az orosz Stratégiai Rakétaerők Parancsnoksága átfogó gyakorlatot tart a Tver régióban található rakétaegységnél (Fotó: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

Zelenszkij ultimátuma

Az ellenőrzés időzítése figyelemreméltó, tekintettel a nemzetközi helyzet feszültségére. Nemrégiben Volodimir Zelenszkij Brüsszelben tett látogatása során komoly ultimátumot intézett a nyugati partnerekhez. A Bild német napilap beszámolója szerint Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna vagy gyors NATO-tagságot kap, vagy ismét atomhatalommá válik.

Ez a nyilatkozat különösen aggasztó annak fényében, hogy Ukrajna 2001-ben mondott le utolsó atomfegyveréről. Zelenszkij érvelése szerint Ukrajna az egyetlen olyan korábbi atomhatalom, amely lemondott nukleáris arzenáljáról, és most háborúra kényszerült.

 

„Az óra ketyeg” – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev

Az orosz reakció sem maradt el. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján élesen bírálta Zelenszkij kijelentéseit. Medvegyev szerint az ukrán vezetés „piszkos bomba” előállítására törekszik, amihez szerinte minden szükséges erőforrással rendelkezik.

 

Ukrajna atomfegyver-fejlesztési képességeit nem szabad alábecsülni

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy szakértők is figyelmeztetnek Zelenszkij kijelentéseinek komolyságára. Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Ukrajna atomfegyver-fejlesztési képességeit nem szabad alábecsülni. A szakértő rámutatott, hogy Ukrajna jelentős atomtudással rendelkezik még a szovjet időkből, és nem zárható ki, hogy az elmúlt években megpróbáltak beszerezni kettős felhasználású technológiákat. Horváth József külön kiemelte a „piszkos bomba” előállításának lehetőségét, amely bár nem olyan pusztító erejű, mint egy hagyományos atomfegyver, de hosszú távú sugárszennyezést okozhat. A szakértő szerint Zelenszkij kijelentését mindenképpen komolyan kell venni, és az Ukrajnát támogató országoknak felelősségük van abban, hogy eltérítsék Kijevet ettől a veszélyes úttól.

Az orosz Stratégiai Rakétaerők mostani gyakorlata tehát nem csak rutinszerű ellenőrzésnek tekinthető, hanem az ország nukleáris elrettentő képességének demonstrálására is szolgál. Ez világos üzenet lehet mind Ukrajna, mind a nyugati országok felé, hogy Oroszország készen áll stratégiai érdekeinek védelmére.

Borítókép: Az orosz rakéták készen állnak az Ukrajna elleni háború újabb fejezetére (Fotó: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.