Szakértő: Zelenszkij atomfenyegetését komolyan kell venni!

Ukrajnának kevés alternatívája van országa megvédésére a NATO-csatlakozás mellett, hangsúlyozta Zelenszkij Brüsszelben. Kijev atomfegyverek esetleges előállításával való fenyegetőzését mindenképpen komolyan kell vizsgálni, mondja Horváth József biztonságpolitikai szakértő, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

2024. 10. 18. 9:41
Amerikai termonukleáris kísérlet. Vár hadművelet. Bikini
Amerikai termonukleáris kísérlet. Vár hadművelet. Bikini Fotó: Roger-Viollet Forrás: Roger-Viollet/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij kijelentése nagyot szólt a brüsszeli EU-csúcson. Az ukrán elnök világossá tette, hogyan akarja országa megvédeni magát Oroszországtól a jövőben: vagy egy gyors NATO-tagságot akar, vagy pedig Ukrajna újra atomhatalommá válik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután megfenyegette nyugati partnereit, hogy atomfegyvert gyárt Oroszország elleni háborúhoz Ukrajna.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután megfenyegette nyugati partnereit, hogy atomfegyvert gyárt Oroszország elleni háborúhoz Ukrajna (Fotó: Belga/AFP)

Ha valaki arról beszél, hogy néhány héten belül atomfegyvert fog gyártani, akkor arra a világ felkapja a fejét, azzal együtt, hogy nyilván nem véletlen ez a kiszivárogtatás. De első körben itt nem zsarolásról, inkább egyfajta presszióról lehet beszélni, amivel a nyugati politikusokat akarja Kijev valamiféle döntés elé állítani, mondta lapunknak Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

Horváth József (Fotó: Éberling András)

– A szovjet időkben az atombomba fejlesztésben és az atomfegyverek előállításában ukrán tudósok is részt vettek. Így az nem zárható ki, hogy az akkori tudásbázis még megtalálható a jelenlegi Ukrajnában, mondta a szakértő. A következő kérdés, hogy rendelkeznek-e olyan eszközökkel az urán dúsításához, atomfegyver előállításához, amelyekre szükség van a szaktudáson kívül – tette hozzá.

Ne zárjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy az elmúlt két és fél évben az ukrán titkosszolgálatok a világban törekedhettek arra, hogy olyan kettős felhasználású termékeket, amelyek más célokra is használhatók, mint atomfegyver előállítása, ezeknek a beszerzésére kísérletet tettek.

– Ez ellen a titkosszolgálatok nemzetközi közössége folyamatosan harcol, hogy így vegyi, biológiai vagy atomfegyvert előállításához kettős vagy hármas felhasználású eszközök ne kerülhessenek terrorszervezetek vagy olyan államok kezébe, amelyek utána ezzel visszaélnének.

A szakértő arról is beszélt, hogy Ukrajnában az ország méretéhez képest sok működő atomerőmű van, ezáltal uránnal rendelkeznek, de nem olyan méretű dúsítással, ami egy atomfegyverhez elegendő, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az ukrán vezetés egy vagy akár több úgynevezett piszkos bomba előállításában gondolkodik.

Az is elképzelhető, hogy mondjuk uránnal szennyezett lövedékekkel lőnének orosz területet, ami a sugárzással megfertőzheti a lakosságot vagy tönkre teheti az ivóvízbázist vagy akár a termőföldet és az adott lakóterületet, hívta fel a figyelmet Horváth József.

Nem olyan pusztító a robbanó ereje, viszont a sugárzással hosszú időre egy adott területen károkat tud okozni, emlékezzünk csak Csernobilra, mondta a szakértő.

Zelenszkij kijelentését mindenképpen komolyan kell venni és az Ukrajnát támogató országok felelősségét sem lehet megkerülni a tekintetben, hogy az ukrán vezetést ettől a vállalkozástól eltérítsék

– összegezte Horváth József.

Borítókép: Amerikai termonukleáris kísérlet (Fotó: AFP/Roger-Viollet Collection)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.