A britek tényleg eljátszhatták az Európai Unió bizalmát

A brit–uniós kilépési megállapodás felrúgására tett kísérletet a londoni kormány szerda délután, ami még a kormányzó Konzervatív Párt berkeiben is nemtetszést váltott ki. Az Európai Unió szerint a britek eljátsszák a nemzetközi közösség bizalmát. Immár egyre valószínűbb, hogy rövid időn belül nem lesz átfogó megállapodás London és Brüsszel jövőbeli kapcsolatairól.

2020. 09. 09. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pacta sunt servanda, azaz a szerződések tiszteletben tartandók – e jogelvet ismételgetve üzentek szerdán Brüsszelből Londonba, miután a brit kormány előterjesztett egy olyan törvényt, amely több ponton is felülírhatja a tavaly megkötött brit-uniós kilépési megállapodást. A lépés annak ellenére érte hideg zuhanyként az unió vezetését, hogy előzőleg a britek már beismerték, hogy a nemzetközi szerződés előírásainak specifikus és korlátozott átdolgozására készülnek, mégpedig azzal a céllal, hogy a szigetország nemzeteinek kormányaihoz kerülhessen az EU-tól átvett, brit piacra vonatkozó, összes szabályozási jogkör. Utóbbi kifejezetten Észak-Írország viszonylatában kulcsfontosságú: emlékezetes, hogy az Egyesült Királyság kilépését megelőzően is a tárgyalások egyik égető kérdése volt, hogyan is lehet az Észak-Írország és az EU-tag Írország közötti határellenőrzést a továbbiakban is ellehetetleníteni, miközben az észak-írek a királyság piacának részesei maradnak.

A szerdán benyújtott törvénytervezet Boris Johnson szavaival élve teljes mértékben biztosítja a brit piac integritását.

Ennek érdekében olyan előírásokat tartalmaz, mint az Észak-Írországból érkező árukra vonatkozó vámmentesség, illetve annak lehetősége, hogy a hatóságok az állami támogatások tekintetében felülbírálhatnak bizonyos, előzőleg fennálló kötelezettségvállalásokat. A brit miniszterelnök a londoni parlamentben felszólalva megvédte a szabályozást, szerinte az ugyanis jogbiztonságot nyújt a kilépési megállapodás szélsőséges vagy irracionális értelmezésével szemben.

 

Boris Johnson megvédte a szabályozást Fotó: Reuters/Toby Melville

Az EU szerint nem fogadható el, hogy a britek szembemennek a nemzetközi joggal

Brüsszelben mindenesetre nem vették jó néven, hogy London egyoldalúan belenyúlna a már nehézkesen elfogadott és ratifikált szerződésbe, és gyakorlatilag azzal ellentétes elemeket foganatosítana a nemzeti jogában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren fejezte ki a nemtetszését. Mint azt írta, nagyon aggasztják a londoni fejlemények, ami nem csak a nemzetközi jogot, de a bizalmat is aláássa a felek között. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is az említett pacta sunt servanda elvet hozta fel: szerinte az EU számára nem elfogadható, hogy a britek megszegik a nemzetközi jogi kötelezettségeiket.

Minderre az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások finisében kerül sor, és a brexit-folyamatban először fordul elő, hogy az unió lehet az a fél, amelyik egyszerűen elsétál a tárgyalóasztaloktól. Az utóbbi napokban ugyanis több EU-illetékes is vörös vonalként írta le a kilépési megállapodás betartását. Az Európai Bizottság pedig már szerda délután összehívta a brit–uniós közös bizottság rendkívüli ülését. Michel Barnier, az EU főtárgyalója épp a törvénytervezet kihirdetésével egyidőben érkezett Londonba: a francia diplomata a tervek szerint csütörtökön ül asztalhoz brit kollégájával, de szerda késő délután több brit lap is az ülés ellehetetlenülését vizionálta.

Az Egyesült Királyság 2016 nyarán döntött az EU elhagyásáról, idén január 31-én pedig el is hagyta az integrációt. A felek jelenleg egy átmeneti időszakban vannak – ez december 31-én ér véget, így egyre sürgetőbb lenne a megállapodás a jövőbeli kapcsolatok pontos feltételeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.