A drogkormányfő ellen tüntettek

Könnygázzal kellett visszaszorítania a feldühödött tömeget az albán rendőrségnek Tiranában, miután több alkalommal is megkíséreltek betörni a miniszterelnök hivatalába.

2019. 02. 18. 14:48
A supporter of the opposition party hurls stones during an anti-government protest in front of the office of Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana
A miniszterelnök hivatalába is betörtek volna Fotó: Florion Goga Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnygázzal kellett visszaszorítania a feldühödött tömeget az albán rendőrségnek Tiranában, miután több alkalommal is megkíséreltek betörni a miniszterelnök hivatalába. Albániában évek óta nem volt ilyen intenzív és nagy méretű tüntetés, a nyugati államok követségei el is ítélték a zavargásokat. Az ellenzéki vezetők által szervezett megmozdulás erőszakos voltáért a szervezők szerint a kormánypártok által felbérelt provokátorok a felelősek. „Az erőszak beleillik Edi Rama miniszterelnök forgatókönyvébe. Felhívom a rendőrséget, hogy védje meg az emberek életét, és ne legyenek a drogkormányzat és a drogminiszterelnök bábjai” – mondta az ellenzék egyik vezéralakja, a Demokrata Párthoz tartozó Lulzim Basha.

Az elmúlt hetekben Basha az egész országot bejárta, hogy megszervezze a szombati tüntetést a szocialista vezetésű kormány ellen. Ezzel egy időben Edi Rama se tétlenkedett, itt-ott felbukkant, és míg saját támogatására szervezett megmozdulásokat, minden fellépésén fejlesztést jelentett be. A meglepő aktivitás oka a június 30-án esedékes helyhatósági választás, így most kezdődik a hosszúnak ígérkező választási kampány.

A miniszterelnök hivatalába is betörtek volna
Fotó: Reuters

Basha szavai mögött azonban megbújik a nem is titkolt vélemény, miszerint Albánia vezetői bűnszervezetekkel állnak szoros kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos latolgatások szinte egyidősek Albániával, rossz nyelvek szerint a balkáni köztársaság első számú tevékenysége az olasz kábítószer elterjesztése a Balkán-félszigeten. Edi Rama imázsán nem javított az sem, hogy Saimir Tahiri volt belügyminisztert drogcsempészetben való részvételért letartóztatták, de a miniszterelnök védelmébe vette a politikust.

Lehallgatott telefonbeszélgetések szerint az olaszországi csempészek arról beszéltek, hogy távoli rokonuk, Tahiri a hálózat beépített embere Albániában. A balkáni ország 2013-ban hirdetett kíméletlen harcot a drogok ellen. Az olasz hatóságok 2015-ben 860 kilogramm marihuánát és hasist foglaltak le Pugliában, az Albániával szemben fekvő partszakaszon. 2016-ban 13,9 tonnára nőtt a mennyiség, 2017-ben 34,9 tonnára, s 2018 első négy hónapjában átlépte a tíz tonnát.

Albániában a pártok és a politikai szereplők egymást rendszeresen azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak a nemzetközi drogkereskedőkkel, és számos esetben ezek a vádak meg is állják a helyüket. Edi Rama több nemzetközi díjat kapott Albánia modernizálásáért, miközben politikai ellenfelei rámutatnak: az országban szinte lehetetlenség befolyásolni a szocialisták hatalmát, akik ezer szállal kapcsolódnak az ország irányítását alapvetően befolyásoló Nyílt Társadalom Alapítványhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.