A genderideológia térnyerésétől tartanak

A román ortodox egyház elítéli a szexualitással kapcsolatos információk ideologizálását az iskolában.

Pataky István ( Marosvásárhely)
2021. 06. 24. 11:49
null
Óhitű keresztény egyházi vezetők az iráklioni bazilikában Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román ortodox egyház határozott ellenkezését váltotta ki Romániában a szexuális nevelés tervezett beiktatása az állami oktatási intézmények tanrendjébe.

A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek mentesítését mindenféle ideológiától, így például a genderideológiától, valamint az olyan ideologizált ajánlásoktól, amelyeket az egészségügyi világszervezet európai Regionális Irodája és a német egészségnevelési központ fogalmaz meg

– közölte állásfoglalásában a görögkeleti egyház szóvivője.

Victor Bănescu szerint az iskolákban zajló oktatásnak meg kell őriznie tiszta és ideológiailag semleges jellegét. Mint fogalmazott, az oktatás célja „az ember formálása a legmagasabb erkölcsi értékek és az erény etikájának szellemében, amely az egyensúly és a normalitás kifejeződése”, a szexualitással kapcsolatos információk ideologizálása pedig homlokegyenest ellentétes ezzel az irányelvvel.

A szexuális nevelés nevű tantárgy bevezetése lábbal tiporná a szülők akaratát és azt az alkotmányos jogukat, hogy döntsenek saját gyermekeik oktatásáról

– fogalmazott az egyházi szóvivő. Romániában továbbra is az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb intézménynek számít az ortodox egyház.

Óhitű keresztény egyházi vezetők az iráklioni bazilikában
Fotó: Europress/AFP

A bukaresti kormánykoalícióban még nem született döntés a vitatott tervezettel kapcsolatban. Mint arra az erdélyi Krónika című napilap emlékeztet: az iskolai szexuális nevelés bevezetéséről szóló törvényt tavaly márciusban szavazta meg a román parlament, s azt áprilisban Klaus Johannis államfő ki is hirdette. Az ortodox egyház tiltakozásának hatására viszont a szociáldemokraták kezdeményezésére a törvényhozásban módosították a jogszabályt, egészségügyi nevelésre változtatták a megnevezést, az órákon való részvételt pedig a szülői beleegyezéshez kötötték. A felsőház kedden elutasította az államfő parlamenthez intézett felülvizsgálati kérelmét, így a törvény továbbra is a szélesebb körű „egészségügyi nevelést” teszi lehetővé az állami iskolákban. A törvénymódosítás ügyében az alsóház hoz végleges döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.