A következő uniós költségvetési ciklusban 84 milliárd eurós hiánnyal kell számolni

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése a következő hét évben várhatóan 84 milliárd euró hiányt jelent – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Forrás: MTI2019. 10. 18. 23:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmai Péter hozzátette: ezt részben a nagy elosztópolitikák kiadásainak csökkentésével, részben a befizetési terhek növelésével lehet ellensúlyozni.

Márpedig a „nagy befizető” öt ország megmondta, hogy a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékánál nem akarnak többet adni. Miközben az Európai Bizottság a GNI 1,114 százalékát irányozta elő, az EU finn soros elnöksége pedig köztes megoldást javasolt.

A szakember kiemelte: a tizedszázalékok – amelyeken a vita megy – óriási összeget jelentenek a közös szakpolitikák, európai prioritások területén.

Halmai Péter úgy vélekedett, hogy az uniós pénzeket feltételekhez kötése nem abnormális, de világosan látható és teljesíthető feltételeknek kell szabni hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.