A legerősebb fegyvereket veti be a Hamász Izrael ellen

Az izraeli haderő továbbra is erőteljesen méri a válaszcsapásokat a Gázai övezetre.

2021. 05. 13. 16:16
null
Gáza, 2021. május 13. Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 13-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erõk az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/AP/Hatem Moussa Fotó: Hatem Moussa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilőtte a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ma délután a leghosszabb hatótávolságú rakétát, melyet valaha bevetettek Izrael ellen. Az Ayyash 250 névre keresztelt lövedék mintegy 250 kilométert tett meg a Gázai övezetből és Eilat város közelében landolt. A The Times of Israel izraeli hírportál értesülései szerint a támadás célja az volt, hogy az ország déli felében is leálljanak a nemzetközi repülőjáratok, korábban emiatt vették célba a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is.

– A Hamász szándékosan próbálja lángra lobbantani a palesztin régiót annak érdekében, hogy a palesztin választások előtt megszilárdítsa helyzetét és megmentőként mutassa be magát

– jelentette ki Aaron Klein, Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezető tanácsadója.

Gáza, 2021. május 13.
Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 13-án
Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa

Már a második éjszaka telt el úgy Izraelben, hogy a légvédelmi szirénáktól voltak hangosak a városok. A rakétaháború egyre több települést érint országszerte, hétfő este óta több mint 1500 rakétát lőttek fel a Gázai övezetből. Az Izraelre kilőtt rakéták mintegy kilencven százalékát elfogják a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de éjjel Petah-Tikván közvetlen találat ért két épületet, melyekben többen könnyebben megsebesültek.

– Kedd este egy étteremben ültem, amikor hatalmas villanásokra lettem figyelmes. Legalább kétszáz rakétát láttam, az emberek azonnal a földre és a fák alá feküdtek, a gyerekek sírtak. Hihetetlen, hogy ez megtörténik 2021-ben

– nyilatkozta korábban az ötvenéves izraeli Eitan Singer háromgyermekes édesapa a BBC brit hírportálnak.

Az izraeli hadsereg a rádió jelentése szerint újult erőkkel támadta ma a gázai katonai célpontokat, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád hadi létesítményei mellett megkezdték a kormányzati célpontok lövését is. A katonai szóvivő szerint már sikerült nagyrészt megsemmisíteni a gázai fegyvergyártó-létesítményeket. Sajtóértesülések szerint szerda este pedig több magas beosztottságú Hamász-katona is áldozatul esett Izrael offenzívájának.

A hétfő óta tartó rakétaháborúnak egyre több az áldozata mindkét oldalon. A gázai egészségügyi minisztérium legalább 83 halottról számolt be, köztük 17 gyermek és hét nő. Az izraeli oldalon a halálesetek között volt egy katona, akinek katonai terepjáróját egy határ melletti településénél járőrözés közben Gázából indított rakéta találta el, valamint hat civil, köztük két gyermek és egy indiai idősgondozó vendégmunkás. Az éjszaka folyamán egy ötéves kisfiú is elhunyt, aki a Gázai övezet melletti Szderót városában életveszélyesen megsebesült, noha időben sikerült édesanyjával elérniük a védett betonszobát, de egy repesz oda is behatolt. Egy másik városban pedig egy zsidó férfit késeltek meg az utcán gyülekező arab csoport tagjai. A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.