A lengyel jegybank is lépett a járvány miatt

A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán 50 bázisponttal 0,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. Szakértők azzal számoltak, hogy kamat 1 százalékon marad.

Forrás: MTI2020. 04. 08. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács szerdán ezen kívül 50-50 bázisponttal 1 százalékra csökkentette a lombard hitel kamatát, 0 százalékra a letéti rátát, 0,60 százalékra a leszámítolási kamatot és 0,55 százalékra a viszontleszámítolási kamatot.

A lengyel jegybank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése céljából március 17-én 50 és 100 bázispont közötti kamatcsökkentést hajtott végre.

A lengyel jegybanknak a koronavírus okozta válság kapcsán március közepén ismertetett „legborúlátóbb” forgatókönyve szerint az idei gazdasági növekedés nem lesz 1,6-1,7 százaléknál alacsonyabb, és semmiképpen sem számítanak recesszióra. Február közepén, a koronavírus járvány európai kitörése előtt az Európai Bizottság még 3,3 százalékos lengyel GDP-növekedést prognosztizált 2020-ra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.