A lengyel vétó mellett áll a megkérdezettek többsége

A megkérdezett lengyelek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kormányoknak igenis vétójoguk van bizonyos helyzetekben – ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet a lengyel Wpolityce online hírportál készített.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 11. 29. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel válaszadóktól azt kérdezték: Ön szerint joguk van-e az európai uniós országok kormányainak vétót emelni abban az esetben, ha meg vannak győződve arról, hogy az állam alapvető jogai veszélyben vannak?

A megkérdezettek 58 százaléka igennel felelt – 29 százalékuk határozott igennel, 29 százalékuk pedig „inkább igennel”. A válaszadók 10 százaléka határozott nemmel válaszolt a kérdésre, további 9 százalékuk a bizonytalanabb „valószínűleg nemmel”. Az 1058 megkérdezett 23 százaléknak egyáltalán nem volt véleménye a témában.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel lapban múlt héten kedden közzétett közvélemény-kutatás eredménye is hasonló eredményt hozott: a lengyelek többsége támogatta, hogy a kormány vétózza meg az uniós költségvetést, amennyiben a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik. A válaszadók 57 százaléka kifejezetten a vétó pártján állt.

A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy Brüsszelnek nem kellene beleszólnia a magyarok dolgába, ugyanakkor 30 százalék indokoltnak tartja a beavatkozást
Fotó: SZAZADVEG.HU / V4NA

A magyarországi Századvég Alapítvány hasonló témában végzett közvélemény-kutatása azt mutatta ki, hogy a megkérdezett magyarok 81 százaléka nem tartja helyesnek, hogy az Európai Unió a súlyosbodó pandémiás helyzetben feltételekhez kötné a pénzügyi támogatást. A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy Brüsszelnek nem kellene beleszólnia a magyarok dolgába, ugyanakkor 30 százalék indokoltnak tartja a beavatkozást.

Mint ismeretes, Lengyelország és Magyarország november 16-án megvétózta az EU hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot, miután jogállamisághoz kötötték az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én.
MTI/KKM/Király Márton

 

Budapest és Varsó összezár az Európai Unió előtt

Orbán Viktorral tárgyal csütörtök délután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A budapesti találkozót Brüsszelből is árgus szemekkel figyelik, a cél ugyanis, hogy Magyarország és Lengyelország minél szilárdabb közös álláspontot alakítson ki a költségvetési patthelyzetben. Az EU-ban eddig abban bíztak, hogy a lengyel vétó jóval „gyengébb” a budapestinél, Morawiecki budapesti útja ezt viszont megcáfolja.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.