A nagyvilágra nyit a német munkaerőpiac

Németország abban reménykedik, hogy képes lesz az országba vonzani szakképzett munkaerőt az Európai Unión kívülről is, s ezzel elejét veheti annak, hogy a német vállalatok külföldre költöztessék gyáraikat.

Mártonffy Attila
2019. 12. 16. 6:44
Non-profit organization Mimycri in Berlin
EUROPE-MIGRANTS/DESIGN Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország abban reménykedik, hogy képes lesz az országba vonzani szakképzett munkaerőt az Európai Unión kívülről is, s ezzel elejét veheti annak, hogy a német vállalatok külföldre költöztessék gyáraikat.

– Tudjuk, hogy számos szektorban és üzletágban hiányzik a képzett munkaerő, s enélkül elképzelhetetlen a sikeres működés. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy megfelelő számban toborozzunk specialistákat, így elkerülve a cégek kényszerű távozását. Ezt nem akarhatjuk – mondta Angela Merkel német kancellár egy szombati rádióadásban a Deutsche ­Welle hírportál szerint. Erről az égető kérdésről ma ülnek össze tárgyalni Berlinben a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselői.

Fotó: Reuters

Jelenleg több mint 2,5 millió uniós állampolgár dolgozik Németországban, ám Merkel szerint ez még mindig nem elegendő, ezért van szükség a közösségen kívüli toborzásra. Ezt könnyítené meg a 2020. március 1-jén életbe lépő, szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló törvény.

A mai szakmai találkozón azt vitatnák meg, miként lehetne a legjobban gyakorlatba ültetni ezt a jogszabályt, majd a tanácskozás eredményét szándéknyilatkozatban foglalnák össze. Ennek tervezete szerint kibővítenék a bevándorlási hivatalt, központilag meggyorsítanák a vízumkiadási eljárást. A német nyelv oktatására is nagyobb hangsúlyt helyeznének, a leendő szakmunkások számára a származási országukban indítanának nyelvtanfolyamot.

Németországnak leginkább villamos- és gépészmérnökökre, fémmunkásokra, szakácsokra, ápolónőkre, idősgondozókra, számítógépes szakemberekre, valamint szoftverfejlesztőkre van szüksége.

Az ezeken a területeken járatos munkaerőt többek között Mexikóból, a Fülöp-szigetekről, Brazíliából, Indiából és Vietnamból próbálják megszerezni. A bevándorlással kapcsolatos kényes politikai helyzet tudatában Hubertus Heil német munkaügyi miniszter azzal igyekezett csillapítani az aggodalmakat az Augsburger ­Allgemeine című lap hasábjain, hogy a külföldi toborzás nem az ellenőrzés nélküli bevándorlás malmára hajtja a vizet, hanem olyan szakképzett munkaerő megszerzéséről szól, amelyre az országnak szüksége van az erős gazdaság fenntartása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.