Akadályozza a reform a géptragédia felderítését

Januárban startolt el Ukrajnában az igazságszolgáltatás reformja, amely Volodimir Zelenszkij államfő egyik fő választási ígérete volt. A folyamat nem zökkenőmentes: mint a napokban egy holland lap nyilvánosságra hozta, a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt maláj repülőgép tragédiájának nyomozásán dolgozó nemzetközi csoportban egyetlenegy ukrán ügyész sem maradt – ugyanis mindegyikőjüket elbocsátották. Kijev szerint továbbra is garantálják a zökkenőmentes részvételt a nyomozásban, ám az öt éve zajló vizsgálat anyagai több ezer oldalt tesznek ki, és az ügyet nem ismerők újonnan csatlakozása hátráltathatja a vizsgálatokat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 19. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár több hónapja egyetlen egy képviselője sincs Ukrajnának a maláj gép lelövésén dolgozó nemzetközi csoportban – írta meg a holland NRC Next lap. Az ügyön dolgozó ukrán ügyészeket elbocsátották tavaly év végén. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17 járatszámú repülőgép 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában a donyecki megye felett, ­298-an vesztették életüket, legtöbben holland állampolgárok.

Kijev hat ügyészt állított rá a vizsgálatra, két hónapja mindannyiukat elbocsátották. A holland lapnak nyilatkozó egyik volt munkatárs, Roman Horosevszkij szerint akár egy évbe is telhet, mire egy új nyomozót tudnak állítani az ügyre, hiszen több ezer oldalas vizsgálati iratról van szó. – Senki sem ismeri azokat az anyagokat, amelyeket öt éven keresztül gyűjtöttünk – mondta Horosevszkij. Ukrajna főügyészének irodája szerint négy nyomozó is képviseli Ukrajnát a csoportban, összesen pedig kilencen dolgoznak az ügyön, mindannyiuknak nagy tapasztalatuk van a háborús bűnök és terrorcselekmények felderítésében. Az ügyészség reformjának a legfőbb célja a korrupció visszaszorítása, ennek jegyében hétszáz embert bocsátottak el. A Hollandia által vezetett nemzetközi csoport korábban publikált vizsgálati eredményei szerint a maláj gépet a kelet-ukrán szakadárok ellenőrzése alatti területről egy Buk típusú orosz légvédelmi rendszer rakétája lőtte le. A légvédelmi rendszer a nyomozók szerint Oroszországból került a szakadárok kezére. Az ügyben márciusban kezdődhet a bírósági eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.